Hajní, pytláci, kouzla. Výběr z cyklu fejetonů Karla Klostermanna

15. červenec 2023

Čtveřice portrétů hajných z fejetonů Veselé i smutné ze Šumavy, které vycházely mezi lety 1885–1887. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Jaromír Meduna
Připravil: Petr Gojda
Překlad: Vlasta Reittererová
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 22. 7. 2023

V loňském roce se českým čtenářům poprvé v úplnosti dostalo souboru třiatřiceti fejetonů šumavského klasika Karla Klostermanna z cyklu Veselé i smutné ze Šumavy, který vycházel v periodikách mezi lety 1885–1887 a jehož část už za Klostermannova života vyšla pod názvem Črty ze Šumavy. V novém překladu Vlasty Reittererové vydalo soubor svědčící o počátku Klostermannova zájmu i předobrazech jeho literatury nakladatelství Kodudek. U příležitosti stého výročí smrti Karla Klostermanna (13. 2. 1848 – 16. 7. 1923) představujeme tento soubor i rozhlasovému posluchači ukázkami z fejetonů II, X, XX a XXXI. Spojují je postavy hajných, z jejichž osudů Klostermann později čerpal pro svou tvorbu.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.