Hamas v Moskvě

6. březen 2006

Od pátku do neděle se uskutečnila ostře sledovaná oficiální návštěva palestinské teroristické organizace Hamas v Moskvě. Pozvání ruského prezidenta Vladimira Putina rozhněvalo Izrael a Spojené státy, protože jím Rusko jako první narušilo jednotný postoj mezinárodní Čtyřky vůči Hamasu.

0:00
/
0:00

Ta jej navíc jen pár dní předtím potvrdila: Čtyřka, jejímž členem je i Rusko, nebude s Hamasem jednat a Palestinci pod jeho vedením nedostanou finanční pomoc, pokud hnutí neuzná Izrael, nevzdá se ozbrojeného boje proti němu a nebude respektovat uzavřené dohody. Po vlně izraelsko-amerického rozhořčení Putin nakonec slíbil, že Kreml Hamasu jen zopakuje mezinárodní podmínky, a snížil stupeň oficiality celé návštěvy. Nicméně ji neodvolal, a tak v pátek do Moskvy za obrovského zájmu médií dorazila šestičlenná skupina islámských teroristů v čele s hlavním exilovým vůdcem Chálidem Mišálem.

Rusko předem oznámilo, že Putin se s delegací nesetká a přijme ji "pouze" ministr zahraničí Sergej Lavrov; návštěva by prý mohla proběhnout na vyšší úrovni, jen pokud by došlo k nějakému pokroku v postoji Hamasu. Chálid Mišál však nikomu nedopřál žádný manévrovací prostor a hned na letišti prohlásil, že otázka uznání Izraele a jednání s ním je mimo jakoukoli debatu. Schůzka se tak konala nikoli v Kremlu, ale jen na ministerstvu zahraničí. Členům Hamasu však byla dopřána ruská ochranka a Kreml si směli aspoň prohlédnout. Rovněž se mohli sejít s muftím ruských muslimů a patriarchou pravoslavné církve.

Na oficiální schůzce pak Lavrov Hamasu údajně zopakoval známé mezinárodní podmínky a zdůraznil, že bez proměny v politický a mírumilovný subjekt jej žádná budoucnost nečeká. Podle izraelských zpravodajských zdrojů však Lavrov příliš důrazný nebyl a jen vyjádřil naději, že Hamas své postoje v budoucnu změní. Navíc se údajně vůbec nezmínil o uznání Izraele, ale pouze o uznání jeho práva na existenci. Oficiálně ruské ministerstvo zahraničí oznámilo, že Hamas slíbil nadále dodržovat příměří z loňského března - i když pouze pod podmínkou, že se také Izrael zdrží násilností. Žádný převratnější výsledek Kreml ze schůzky nevykřesal a Lavrov sám přiznal, že k "obnově mírových jednání na Blízkém východě je ještě hodně daleko".

Aby Putin uspokojil Izrael, ujistil jej, že bude dodržovat politickou linii Čtyřky a nepodnikne žádný krok, který by ohrozil jeho bezpečnost. Ruský server Polit citoval nejmenovaný místní vysoce postavený zdroj, podle něhož Kreml Palestincům zrušil plánovanou dodávku několika vojenských vrtulníků a padesáti obrněných transportérů. Lavrov Hamasu údajně oznámil, že všechny podobné dodávky budou realizovány pouze se souhlasem Izraele - to znamená nikdy. Když delegace projevila přání setkat se s Putinem, bylo jí podle téhož zdroje sděleno, že schůzka bude možná, jen pokud Hamas uzná Izrael. Původní očekávání Hamasu byla vysoká - designovaný premiér Ismáíl Haníja, který se sám cesty nezúčastnil, dokonce podle ruské agentury RIA Novosti doufal, že Hamas v Moskvě obnoví někdejší sovětskou dohodu o bojovém výcviku svých příslušníků. Rusko nicméně Palestincům slíbilo deset milionů dolarů jako částečnou kompenzaci 50 milionů, o jejichž navrácení požádaly Spojené státy palestinskou samosprávu po vítězství Hamasu ve volbách a z nichž třicet už Palestinci vrátili.

Hlavním cílem Putinova pozvání Hamasu byla snaha posílit ztracený ruský vliv na Blízkém východě. Svůj účel splnilo - arabský svět má teď k Rusku "vřelý vztah", jak se vyjádřil Mišál. Přijetí Hamasu tak bylo pro Moskvu mnohem účinnější než nedávno získaný status pozorovatele Islámské konference.

Pro Hamas měla návštěva obrovský význam i bez schůzky s Putinem - stal se první novodobou teroristickou organizací, která byla oficiálně přijata v nemuslimském světě, aniž sebeméně slevila ze svého programu násilí. Chálid Mišál hýřil nadšením, návštěvu označil za průlom v mezinárodní izolaci svého hnutí, a ve snaze zalíbit se Kremlu dokonce nazval konflikt v Čečensku vnitřní záležitostí Ruska, do které se Hamas nevměšuje.

Ruského příkladu už následovalo Turecko, kde delegaci Hamasu přijal rovněž ministr zahraničí, a rovnou z Moskvy Hamas odjel do Latinské Ameriky, po které navštíví Jižní Afriku. Izrael očekává, že následovat bude i Evropská unie. V pátek se v Moskvě nečekaně objevil tajemník Evropského parlamentu Terry Davis s tím, že na ruském setkání s Hamasem zastupuje Evropu, a nevyloučil, že by Hamas mohl být pozván na ústředí Evropské komise ve Štrasburku.

Spojené státy nakonec označily schůzku v Moskvě za užitečnou, a tak proti oficiálnímu přijetí Hamasu v Rusku nakonec kromě Izraele nikdo nic nenamítal - s jedinou výjimkou: vůdce čečenských povstalců Movladi Udugov odsoudil palestinské teroristy za to, že si potřásli rukou s vrahy statisíců Čečenců a desetitisíců čečenských dětí.

Spustit audio