HAMU Percussion Ensemble Daniela Mikoláška

16. duben 2023

„Smyslem je udržet jejich otevřenost,“ takové krédo vyjadřuje ve Futurissimu v souvislosti se svou prací se studenty vyhledávaný pedagog a umělecký šéf ansámblu HAMU Percussion a také hráč České filharmonie Daniel Mikolášek. 

S ním a se všemi, kteří participovali na koncertě aktuální sezóny Českého spolku pro komorní hudbu, zavítáme jak na Katedru bicích nástrojů Akademie múzických umění v Praze, kde se koncert připravoval, tak do Sukovy síně Rudolfina, kde přípravy vyvrcholily a mikrofony Českého rozhlasu byly v listopadu roku 2022 u toho.

„Repertoár koncertu je sestavený výhradně z děl žijících skladatelů a program je založený na principu ochutnávky. Všechny kompozice vznikly v 21. století, jehož hudební styl je všechno, jen ne jednotný“, píše se úvodu koncertní brožury. Vedle hry na nejrůznější bicí nástroje – malý buben, marimba, vibrafon, multiperkuse a další  uslyšíme skladby v kombinaci se dvěma klavíry, varhanami, klarinetem nebo zpěvem (Blanka Šindelářová).

Nejstarší skladbou koncertu je Quartet Steva Reicha (1936), jediným Čechem mezi autory pak bude student posledního ročníku magisterského programu Katedry bicích nástrojů AMU Antonín Procházka (1996) a název jeho dílka Murume Mudiki pochází z jazyka bantuského kmene Šona. Koncert zahájí skladba Američana Gena Koshinského, píseň Baila napsal mexicko – americký skladatel Ivan Trevino, dozvíme se o Paganinim perkusí, kterým je Casey Cangelosi, s bicími a elektronikou pracuje např. Isaac Schankler, symbiózu ve hře na bicí přináší Eckhard Kopetzki. Další skladby i nejrůznější podoby hry na bicí nástroje osvětlí Daniel Mikolášek. O své participaci na koncertě HAMU Percussion bude mluvit jeden z nejnadanějších studentů školy Vít Rafael Matyska.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.