Hana Primusová: O králi Ječmínkovi

3. březen 2019

V pohádkách se obvykle vracíme do dávných, pradávných časů. Tak je to i v Hajajově seriálu, který vypráví o hanáckém králi Ječmínkovi.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly může najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

Lidi hledají od nepaměti víru a naději, že spravedlnost zvítězí nad bezprávím. Tehdy se taky zrodila legenda o Ječmínkovi, který nedá ublížit čestným, statečným a pracovitým lidem a vždy je bude chránit před krutostí a bezohledností mocných. 

Vyprávění o králi Ječmínkovi je prastaré, ale pořád živé. Vždy, když bylo v moravské zemi zle, vzpomnělo se na krále Ječmínka jako na spásu a naději. Dokud lidi nepřestanou věřit ve spravedlnost, budou věřit i na krále Ječmínka. 

1. Jak Ječmínek přišel na svět

Ječmínek se narodil v poli zlatých klasů, aby napravil hříchy svého otce a navěky se stal hanáckým králem, který pomáhá dobrým a trestá zlé.

2. Jak Ječmínek pomohl robotníkům 

Když zlý pán dře poddané tak, že nemají ani chvilky oddechu, nakonec spláče nad výdělkem. Protože je tu přece král Ječmínek, který utiskovaným pomůže.

3. Jak chtěla vrchnost Ječmínka chytit 

Páni nemají rádi toho, kdo mluví proti nim, a nejraději by ho viděli na šibenici. Král Ječmínek se však nebojí - vedle panskýchpřisluhovačů jsou přece na světě i lidé čestní, spravedliví a odvážní.

4. Jak Ječmínek zachránil zajaté sedláky 

Válka je zlá a dokáže i z dobrých lidí udělat kruté a bezcitné. Ještě je tu však král Ječmínek, který umí vstoupit do snu a napravit i ta nejtvrdší srdce.

5. Jak Ječmínek zachránil úrodu

To tenkrát vojska drancovala kraj, že už nikdo nevěděl, kdo je přítel a kdo nepřítel. A do toho ještě krupobití zničilo chudou úrodu. Ječmínek však svůj lid nenechá trpět hladem.

6. Jak Ječmínek pomohl svému kraji

Sotva páni pochopili, že se k poddaným nemohou chovat hůř než k dobytku, začali odírat a ničit kraj. A to přece Ječmíneknemůže dopustit.

7. Jak Ječmínek napravoval lakomce

Kdo má hodně, chce mít ještě víc a nezajímá ho, že jiný tře bídu s nouzí.Aby pochopil, že bohatství je v tom, co dáváme druhým, k tomu ho musí dovést král Ječmínek.

Čte: Josef Bartoň
Režie:
Tomáš Soldán
Natočeno v roce 2014

Spustit audio