Havel zakončil Jaro s Šestatřicátníky svými rannými básněmi

3. červen 2010

V Knihovně Václava Havla v pražské galerii Montmartre včera skončil literární cyklus Jaro s Šestatřicátníky, věnovaný básníkům a spisovatelům této generace. Večer četl své ranné básně sám Václav Havel.

Podle organizátora akce a ředitele Knihovny Václava Havla Martina C. Putny nebylo zprvu těžké bývalého prezidenta k recitaci přemluvit.

„Na počátku Havel účast přislíbil a těšil se na přednes. Těsně před začátkem akce nicméně vyjádřil obavy právě z recitace svých ranných děl, které jsou podle jeho slov jinošské a naivní. Varoval přítomné, že se začne smát, což se během přednesu několikrát stalo,“ řekl Putna Radiožurnálu.

Zmínění šestatřicátníci se v letech 1953 – 1954 sdružili v jakési uskupení, které odmítalo dialog s tehdejším tuhým stalinistickým režimem. „Tito autoři se nesnažili začleňovat do veřejné literatury. Nechtěli nikomu podléhat a psali co chtěli. Charakterizují se tím, že každý z nich je literárně odlišný. Václav Havel, Viola Fišerová, Josef Topol, Věra Linhartová nebo Jiří Kuběno jsou ojedinělé a zvláštní básnické individuality a spojuje je jakási důslednost jít si svou vlastní literární cestou,“ upřesnil ředitel Knihovny Václava Havla.

Pořad s Václavem Havlem uzavřel Jaro s Šestatřicátníky. Na podzim knihovna chystá připomenutí filosofické skupiny Kampademie, která ovlivňovala Václava Havla v sedmdesátých letech.

„Nejvýznamnější letošní akcí bude vydání Dopisů do vězení. Celý svět zna Dopisi Olze my budeme poprvé z rukopisu vydávat dopisy, které přicházely Havlovi do vězení a vytvářely dialog s Dopisy Olze,“ uzavřel Putna.

Spustit audio