Hermelínu je letos, stejně jako Českému rozhlasu, 100 let. Oslavme to s ním na grilu!

Tento originální český sýr s ušlechtilou bílou plísní spatřil tmu sklepů před 100 lety v Přibyslavi, tedy v srdci Vysočiny, jeho výroba byla inspirována slavným francouzským sýrem camembert. A právě hermelín nás naučil připravit na grilu šéfkuchař Roman Paulus.

Při přípravě hermelínu, stejně jako o jiných sýrů typu camembert, jde o tzv. nepřímé grilování. Je dobré ho zabalit do alobalu a grilovat zabalený.

Hermelín tedy vybalíme z ochranné fólie, ve které byl zabalen v obchodě. Potom ho můžeme prokrojit a něčím naplnit. Například cibulí, šalotkou nebo hrubozrnnou hořčicí. Můžeme přidat oblíbené grilovací koření, trochu kari, oleje nebo nasekaných chilli papriček. Po přiklopení ho potom zabalíme do alobalu.

Takto připravený a zabalený hermelín grilujeme nepřímo, to znamená ne úplně na tom největším žáru, ale spíše stranou uhlí nebo přímého tepla.

Před úplným dokončením bychom měli sýr vybalit a nechat chvíli odpočinout, aby se provoněl. Podáváme například s čerstvými grilovanými brambory ještě za tepla anebo s bagetou.

LÉTO NA GRILU

Po celé léto se věnujeme grilování. Soutěžte s námi v naší velké letní soutěži Léto na grilu a vyhrajte zahradní gril!
Dozvíte se o druzích grilů a jejich údržbě, prozradíme základní pravidla grilování i nejčastější chyby. Nechybějí ani recepty, marinády nebo grilovací omáčky.

Kompletní pravidla >>

Roman Paulus

Roman Paulus je šéfkuchař, ale také lektor vaření, spoluautor kuchařek a držitel michelinské hvězdy mezi lety 2012–2017. Kuchařinu studoval v Česku, ale také v Rakousku. Zkušenosti sbíral i v Londýně nebo při plavbě na zaoceánské lodi.

Později pracoval v hotelech řetězce Hilton, nejprve ve Vídni a poté v Praze. Od roku 2008 do roku 2020 byl šéfkuchařem v restauraci Alcron ve stejnojmenném pražském hotelu. Dnes působí jako šéfkuchař v olomoucké společnosti Lobster-Catering. Na konci roku 2021 otevřel vlastní podnik s názvem Bistro Paulus v Olomouci.

Patrik Rozehnal a Roman Paulus

autoři: Patrik Rozehnal , djo

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.