Historie Big Bandu

11. červenec 2017

Big Band Českého rozhlasu je legenda mezi českými jazzovými a swingovými orchestry. Byl založen v roce 1960 pod názvem Taneční orchestr Československého rozhlasu.

Vůdčí uměleckou osobností byl hned od počátku Karel Krautgartner, fenomenální saxofonista a také první kapelník rozhlasového Big Bandu.

Karel Krautgartner měl ovšem i značný organizační a manažérský talent. Do Tanečního orchestru Československého rozhlasu se mu podařilo soustředit nejlepší jazzové instrumentalisty své doby jakými byli pianista Kamil Hála, kontrabasista Luděk Hulan, hráč na bicí nástroje Ivan Dominák, kytarista Vladimír Tomek, saxofonisté Milan Ulrich a František Kryka. Sekci trubek tvořili Richard Kubernát, Jiří Jelínek, Václav Hybš, Vítězslav Horák a Pavel Vitoch. Do sekce trombonů byli angažováni Ladislav Pikart, Artur Holitzer, Miroslav Koželuh a Bedřich Beránek.

Karel Krautgartner si ovšem vedle svébytné jazzové tvorby hleděl i povznesení kvality původní české populární písničky. Společně s Janem Hammerem a Jaromírem Hořcem založil legendární rozhlasovou soutěž Písničky pro všední den. Čtyři ročníky této soutěže objevily takové pěvecké hvězdy jako Vlasta Průchová, Karel Gott, Josef Zíma či Judita Čeřovská.


Dělení orchestru

V roce 1963 byly obě oblasti zájmu orchestru už natolik samostatné, že se orchestr formálně rozdělil na dvě tělesa. Jedním z nich se stal Jazzový orchestr Československého rozhlasu se zkratkou JOČR, jeho dirigentem byl jmenován pianista Kamil Hála. Druhé části zůstal název Taneční orchestr Československého rozhlasu se zkratkou TOČR a jeho řízením byl pověřen Josef Vobruba. Ve skutečnosti ale v obou orchestrech hráli ti samí hudebníci a umělecky oba orchestry zastřešoval jejich zakladatel Karel Krautgartner.

Taneční orchestr Československého rozhlasu (TOČR)

Jazzový orchestr Československého rozhlasu se nadále zabýval klasickou jazzovou hudbou a pouštěl se i do experimentů na pokraji vážné hudby. Taneční orchestr Československého rozhlasu se věnoval zejména objevováním talentů české písňové tvorby a také pěveckých interpretů. Mezi interprety přímo objevenými Karlem Krautgartnerem patří například Yvonne Přenosilová, Marta Kubišová či Helena Vondráčková. Ale orchestr doprovázel i další pěvecké osobnosti své doby jako byli Waldemar Matuška, Karel Gott, Karel Štědrý, Eva Pilarová, či Naďa Urbánková.

Lze bez nadsázky říci, že Taneční orchestr Československého rozhlasu pod vedením Karla Krautgartnera stvořil onu legendární generaci české pop-music 60. let. Úspěchu TOČRu si brzy všimla tehdy mladá Československá televize. Ve spolupráci rozhlasu a televize vzniklo několik úspěšných programových řad. Asi nejznámější jsou Vysílá studio A a Píseň pro Rudolfa III. V té době ve spolupráci s TOČRem vzniklo i mezinárodně uznávané trio Golden Kids, jehož členy se stali Václav Neckář, Marta Kubišová a Helena Vondráčková.

V roce 1967 se vedení Československého rozhlasu rozhodlo ocenit zásluhy Karla Krautgartnera a hudební těleso přejmenovalo na Orchestr Karla Krautgartnera.


60. a 70. léta

Bezprostředně po srpnových událostech roku 1968 Karel Krautgartner emigroval. Orchestr se musel vrátit ke svému původnímu názvu Taneční orchestr Československého rozhlasu a šéfdirigentem se stal Josef Vobruba.

Logo

V průběhu 60. a 70. let prošla orchestrem celá řada nových interpretačních osobností.
A tak alespoň na čas svůj život s orchestrem spojili trumpetista Laco Déczi, pianista Karel Růžička, saxofonista Petr Král, bubeník Josef Vejvoda, basista Petr Kořínek, trumpetista Václav Týfa či trombonista Svatopluk Košvanec.

V průběhu 70. let byl Taneční orchestr Československého rozhlasu velmi často zván ke spolupráci s Československou televizí. Kromě pěveckých hvězd ze 60. let doprovázel i pěvecké objevy 70. let, ke kterým opatřili Jiří Korn, Hana Zagorová, Petra Janů, Jitka Zelenková, Marcela Králová či Jana Koubková.


80. a 90. léta

V roce 1982 předčasně umírá dirigent Josef Vobruba a jeho místo na krátký čas zaujal Vladimír Popelka. V roce 1983 je do čela Tanečního orchestru Československého rozhlasu instalován saxofonista Felix Slováček.

Felix Slováček při vystoupení s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu

Na počátku 90. let došlo k přejmenování orchestru na Big Band Radio Praha.


21. století

V roce 2001 se orchestr přejmenoval na Big Band Českého rozhlasu.
O rok později došlo ke změně i na dirigentském postu – dirigentem se stal skladatel a aranžér Václav Kozel.

Pod uměleckým vedením Václava Kozla si s orchestrem příležitostně zazpívali i představitelé další generace zpěváků jako například Ilona Csáková, Leona Machálková, Michal Malátný, Antonín Gondolán či Ondrej Krajňak. Big Band Českého rozhlasu ale nezapomíná ani na spolupráci s osvědčenými sólisty. K životnímu jubileu Karla Gotta nahrál s tímto zpěvákem CD legendárních swingových melodií s názvem Sentiment.

Od roku 2013 se rezidenčním tělesem Českého rozhlasu stává Big Band Gustava Broma, jehož uměleckým vedoucím je Vlado Valovič.


Zahraniční spolupráce

Za více než padesátiletou historii si Big Band Českého rozhlasu zahrál s řadou velkých světových hvězd. Jako příklad lze uvést Tony Scott, Vadim Ludvikovskij, Herman Lukjanov, Ptatzin Wroblewski, Tomas Sukalski, Tomas Stanko, Dave Weckel, Sonny Costanzo či George Mraz.

Spustit audio