Hladiny některých toků jsou v kraji nad normálem. Na Labi u Dvora Králové platí 3. povodňový stupeň

6. únor 2024 09:05

Po dešti a oblevě na horách se v Královéhradeckém kraji zvedly hladiny některých řek. Zvýšený povodňový stupeň zaznamenaly měřící stanice především na Rychnovsku a Trutnovsku. Na Labi u přehrady Les Království nedaleko Dvora Králové nad Labem stále platí 3. povodňový stupeň, tedy stav ohrožení. Situaci sleduje reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

3. povodňový stupeň momentálně evidují měřící stanice na přehradě Les Království a také o kousek níže ve směru toku řeky Labe, ve Stanovicích. Povodí Labe podle slov dispečerů drží v lokalitě takzvaný bezpečný odtok, voda se tak sice pod přehradou vylévá z břehů, zaplavuje ale především pole a louky.

Dočasně jsou také uzavřeny některé cesty, ulice a silnice. Neprůjezdná je například komunikace mezi Žirčí a Zbožím, to jsou místní části Dvora Králové nad Labem na Trutnovsku. Krizová manažer města mi před chvílí říkal, že místo pojedou zkontrolovat strážníci městské policie a následně se rozhodne, jestli bude uzavírka platit dál.

Už včera stoupaly i hladiny jiných řek, například v Orlických horách. Jak to vypadá teď?

Je pravda, že 2. povodňový stupeň platil například na Divoké Orlici v Orlickém Záhoří a nebo na Zdobnici ve Slatině nad Zdobnicí. Ale momentálně je tam již situace lepší.

Čtěte také

Více vody než obvykle protéká i Kostelcem nad Orlicí, Čermnou nad Orlicí a Týništěm nad Orlicí, jde ale pouze o první povodňové stupně, což znamená bdělost.

Ovšem podle modelové předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu by hladina řeky Orlice měla klesat.

A zvýšená hladina je také na horním toku Labe v Krkonoších, na vodním díle Labská a nad zmiňovanou přehradou Les Království u Dvora Králové nad Labem.

Při silnějších deštích mají pravidelně více práce hasiči. Platí to i tentokrát?

Měli i nyní víc práce, ale podle samotných hasičů nešlo o nic mimořádného. Od včerejšího rána vyjížděli k dvacítce událostí napříč krajem.

Čtěte také

Ve Vrchlabí například čistili propustek a ucpané kanály. V Rudníku čerpali vodu, v Cerekvici nad Bystřicí čistili přepad rybníku.

V jiných okresech Královéhradeckého kraje především odstraňovali popadané stromy a na řadě míst zejména monitorovali hladiny řek. V Černém Dole na Trutnovsku třeba také pytlovali písek pro odklon toku vody.

Obecně ale v celém našem kraji platí, že je situace s velkou vodou mnohem lepší než na konci minulého roku, kdy se řeky v regionu také rozvodnily.

Spustit audio

Související