Hlas jako siréna. Vábivé tracky přináší NIVVA, Genesis Owusu a LSDXOXO

23. srpen 2023

Zpěvačka NIVVA zvedá laťku tuzemské hudební scény a prostřednictvím svého digitálního avatara vydává videosingl Sirens. Berlínský LSDXOXO zase přidává ke svým zářezům založení vlastního labelu či novinkový track track J'adore. Genesis Owusu obrací k post-punku a na čerstvém albu STRUGGLER ohledává vztah švába s Bohem. O toxických vztazích pak zpívají i Jazmin Bean a v novinkové rotaci Radia Wave nechybí ani j-popové trio Perfume, které oživuje žánr city-popu. Stay Blessed!

NIVVA - Sirens

Credits: NIVVA, Ondřej Mikula
Label: self-released
Album: Sirens single

Senzace roku 2020, digitální hudebnice NIVVA, se po delší odmlce od prvního EP Easy vrací s novým singlem Sirens a slibuje i album. Sirens je nečekaný domácí hit doznívajícího léta a kapela, která za projektem hudebně stojí a digitální avatar rozeznívá, se tu oproti předchozí hodně intimní a spíše ambientní tvorbě posouvá k tanečnějším prvkům. V textu tracku NIVVA rozebírá podle vlastních slov pokušení, která číhají v online prostoru, klip vznikal za využití umělé inteligence a rozhodně z něj nejdou spustit oči. Albový projekt slibuje na podzim a my už stříháme metr.

Genesis Owusu - Stay Blessed

Credits: Kofi Owusu-Ansah, Kyle Shearer, Nate Campany
Label: Ourness
Album: STRUGGLER

Australský rapper s ghanskými kořeny Genesis Owusu sklidil za svůj debut Smiling with No Teeth z roku 2021 obrovský ohlas, jehož důkazem jsou třeba čtyři trofeje z australských hudebních cen ARIA. Na novince STRUGGLER Owusu trochu nečekaně mění žánrové směřování – deska je víc ovlivněná post-punkem a synth-popem osmdesátých let než rapem.

Recenze alba srovnávají Owusův projev s britskými projekty jako jsou Young Fathers nebo Slowthai a hodně dobře je to slyšet ve skladbě Stay Blessed z druhé poloviny desky. Produkovala ji dvojice Valley Girl, kteří mají za sebou spolupráce s Rinou Sawayamou nebo Carly Rae Jepsen. „Pojď sem a polib mě. Jsem bastard. Jsem jenom šváb, na kterýho má spadeno Bůh,“ rapuje Owusu v Stay Blessed. Celou desku podle rappera provází příběh švába, který se snaží vyhnout tomu, aby ho Bůh nerozšlápnul. Nakonec se sám začne ptát, proč vlastně před Bohem utíká.

Perfume - Moon

Credits: Ayano Omoto, Yuka Kashino, Ayaka Nishiwaki, Yasutaka Nakata
Label: Universal
Album: Moon single

Nejznámější japonské trio Perfume pokračuje ve svém tažení s novým singlem Moon, který se s největší pravděpodobností objeví na další desce. Zvukově navazuje na posun, který dvorní producent Yasutaka Nakata načrtnul už na předchozím loňském albu Plasma. Trio zní dospěleji, téma textu se více orientuje na život v současnosti a inspiraci bere ve funku a tamějším populárním žánru sedmdesátých a osmdesátých let – city-popu. Připomínáme například hit Spinning World, který také hrajeme v naší rotaci.

LSDXOXO - J'adore

Credits: Raushaan Glasgow
Label: F.A.G
Album: J'adore single

V Berlíně působící americký producent LSDXOXO vydává nový singl s názvem J'adore, kterým navazuje na skladbu The Devil. Ta se objevila na jeho předchozím EP Dedicated 2 Disrespect z roku 2021. „J'adore je dalším krokem v mém průzkumu žánru electroclash,“ říká LSDXOXO ke zvukové charakteristice novinky a my doplňujeme, že se jedná o žánr zpopularizovaný na newyorské scéně přelomu tisíciletí. J'adore se má objevit na připravovaném EP Delusions of Grandeur (D.O.G.), které LSDXOXO oznámil dříve v tomto roce spolu s odhalením nového labelu Fantasy Audio Group (F.A.G.).

Jazmin Bean - Favourite Toy

Credits: Jazmin Bean, Matt Schwartz
Label: Universal-Island Records
Album: Favourite Toy single

„Je mi zima a jsem sama. Nemám ani komu zavolat, ale alespoň jsem tvoje oblíbená hračka,“ zpívají v refrénu skladby Favourite Toy londýnští nebinární umělci Jazmin Bean. Jejich kariéru odstartoval účet na sociálních sítích, kde Bean zveřejňují fotografie svého extrémního makeupu. Debutové EPčko Worldwide Tour vyšlo v roce 2019 a následovalo několik úspěšných singlů. Debutové dlouhohrající album The Lunkhead by mělo vyjít letos v říjnu, Favourite Toy je první singl, který – jak je pro Bean typické – divoce míchá hyperpop, metal a trap. O produkci se postaral veterán Matt Schwartz, který stojí od devadesátých let za spoustou tanečních hitů, ale produkoval i metalové kapely a možná právě proto si ho Bean vybrali.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.