Hlas pro tento den - 1968

29. červen 2013

Hlas pro tento den se jmenoval projekt, který vznikl v 60. letech minulého století v redakci Vědy a techniky pro mládež, v rámci oblíbeného pořadu z názvem Meteor. Autorem nápadu a jeho realizátorem byl redaktor Oldřich Unger.

Ten se sice z hlediska veřejnosti možná více proslavil jako jeden ze spoluzakladatelů Divadla Járy Cimrmana, ale současně, anebo ještě předtím udělal velmi významný počin v oblasti rozhlasové popularizace vědy. Hlas pro tento den, pořad soustředěný na zachycení hlasů našich zpěvných ptáků, byl dlouhodobým projektem, v jehož rámci bylo v průběhu měsíců květen až červen roku 1968 na stanici Praha odvysíláno 79 pětiminutových dokumentů vypovídajících o našich zpěvných ptácích, v nichž kromě autentických ptačích hlasů zaznívala slova našich předních ornitologů.

Oldřich Unger sám pomocí důmyslného technického zařízení nahrávky ptačích hlasů pořizoval. Tento nápad pak otevřel spolupráci s přírodovědnou redakcí BBC v Bristolu, později se švédským, posléze i s Maďarským rozhlasem a Lomonosovovou univerzitou v Moskvě. Zvukovému archivu Meteoru poskytla tato pracoviště a radia téměř pět stovek nahrávek. Jenomže výjimečně plodná mezinárodní spolupráce byla zrušena normalizátory po roce 1969. Z bohatství tehdejších nahrávek si uveďme Hlas pro tento den, představující hýla obecného a králíčka obecného.

Spustit audio