Hlava keltského druida je jedním z výrazných dokladů života Keltů na českém území

26. říjen 2023

Jedním z výrazných dokladů života Keltů na českém území je 25 centimetrů vysoká soška znázorňující pravděpodobně druida, tedy vysoce postaveného člena společenství. Objevil ji zcela náhodou Josef Šlajchrt 19. května 1943 v obecní pískovně v Mšeckých Žehrovicích nedaleko Slaného.

Opuková plastika byla rozbitá na více dílů, z nichž čtyři největší se podařilo najít a sesadit dohromady. Vznikl tak celek zobrazující muže s plochým obličejem a rovným nosem, očima blízko u sebe, oholenou tváří, kterou zdobí jen nakroucený knír a podobně nakroucené obočí. Na krku má typický keltský šperk, který byl znakem příslušnosti k nejvyšší společenské vrstvě.

Archeologická zkoumání prokázala, že nález pochází z 3. století před naším letopočtem. V okolí se posléze našly zbytky po ohništi, kosti, náramky a mnoho úlomků keramických nádob. Hlava keltského druida je uložena v depozitáři Národního muzea a originál se vystavuje jen zcela výjimečně. Častěji jsou k vidění oficiální kopie.

Soška je jediným nepochybným dokladem keltské monumentální plastiky na českém území a má výjimečný význam i v celoevropském kontextu.

autor: Jan Herget
Spustit audio