Hodiny a klenoty

22. září 2005

Výstaviště v Praze - Holešovicích bude ve dnech 22. až 24. září 2005 hostit 14. ročník mezinárodní specializované výstavy hodin, hodinek, zlatých a stříbrných šperků nazvané Hodiny a klenoty 2005. Nové trendy nejen ve šperkařství a hodinářství představí 115 vystavovatelů a spoluvystavovatelů, z toho 25 ze zahraničí. Souběžně s touto výstavou se na Výstavišti uskuteční výstava starožitností ANTIK. Společnost Incheba Praha, která výstavu tradičně pořádá, připravila i letos řadu doprovodných akcí - módní přehlídky, soutěže i možnost bezplatného ověření pravosti šperků.

Návštěvníci letošní výstavy Hodiny a klenoty 2005 budou mít možnost zhlédnout výrobky celkem 196 firem, které bude v Průmyslovém paláci na výstavní ploše 1800 metrů čtverečních prezentovat 115 vystavovatelů, z toho 25 zahraničních. Ti přijedou tentokráte z Indie, Itálie, Litvy, Maďarska, Polska, Německa, Rakouska, Řecka, Slovenska, Španělska, Turecka a Velké Británie. Vystaveny budou nejen hodiny a klenoty avizované v názvu výstavy, ale také bižuterie, dárkové předměty, obalové materiály a výrobky dalších oborů jako jsou například trezory.

Budík - ilustrační foto

Letošního ročníku se zúčastní například firma Agricola CZ, která do tuzemska dováží sladkovodní i mořské perly a šperky z mořského korálu, drahokamy a polodrahokamy, společnost Palantic Collection specializující se na secesní, Art Deco a viktoriánský design - nabídka zahrnuje brože, medailonky, přívěsky, náramky, náušnice, náhrdelníky. O tom, že šperky nemusí být jen ze zlata, stříbra a drahého kamení, ale třeba i z oceli, přesvědčí firma Starlit, která se na výstavě představí novou kolekcí.

Z hodinářských firem se na výstavě budou prezentovat například firmy Altro, Aviko time, Badus, Condor Czechia, Dědečkovy hodiny, Dias, Jawis, Mavex, Olympia Senti, Tulipán, Unipro-Alpha C.S. nebo Vinis. Poprvé bude zastoupena Christina Design London.

Pestrou nabídku doplní firmy nabízející nástroje a nářadí pro zlatnické, šperkařské nebo rytecké dílny. Nový prvek na výstavu přinese společnost Ing. Vrba - Devon PM, která předvede moderní technologie modelování šperků pomocí počítače a jejich stavbu na modelovacím stroji. Tato firma rovněž zastupuje francouzskou společnost, která vyvíjí software pro šperkařské firmy.

Pokojové hodiny - ilustrační foto

V Levém křídle Průmyslového paláce se po celou dobu výstavy uskuteční vždy od 12 a 15 hodin módní přehlídky šperků a bižuterie firem Jablonex, Soliter, Hejral a turnovského Granátu. Krásu šperků umocní modely renomovaných textilních návrhářek Beaty Rajské, Natali Ruden a akademického malíře Josefa Ťapťucha vytvořené speciálně pro tuto příležitost.

Každoročně výstava Hodiny a klenoty umožňuje návštěvníkům nechat si ověřit pravost šperků ve stánku Puncovního úřadu. Pracovníci České gemologické laboratoře budou ve svém stánku na počkání a zdarma návštěvníkům určovat identitu a pravost drahých kamenů.

Možnost veřejně konfrontovat uměleckou tvorbu poskytla soutěž o Šperk roku 2005. Konala se již počtvrté a ve třech kategoriích - Studentský šperk, Umělecký šperk a Komerční šperk. Verdikt jury sestavené z historiků umění, zástupců škol, galerií a výrobců bude oznámen v rámci výstavy.

Letos budou mít návštěvníci jedinečnou příležitost seznámit se s několika exponáty Prvního českého muzea trezorů, které založil před deseti lety Vladimír Nýdl. Ten trezory nejen sbírá, ale také restauruje. Zájemci o umělecké památky přivítají další CD z ediční řady Digart - digitální galerie. Na Výstavišti bude představen titul Korunovační klenoty.

"Čas na návštěvu výstavy Hodiny a klenoty 2005 si prostě udělat musím. Žen, které by odmítaly šperky, určitě moc není a já k nim rozhodně nepatřím. Výstavu minout nemohu, Výstavištěm procházím cestou do Pyramidy, kde vystupuji v muzikálu Miss Saigon. Možná, že se tedy v Průmyslovém paláci, kde se vše bude jen blýskat a tikat, stavím i vícekrát. Na této výstavě mě láká její výjimečnost. Počet téměř dvou stovek firem, které zde budou vystavovatelé prezentovat, je ohromující a to jsou mezi nimi i renomované ze zahraničí. Ráda bych stihla i módní přehlídku a určitě si koupím avizovanou knížku - Průvodce starožitnictvími v jednotlivých čtvrtích Prahy," uvedla zpěvačka a herečka Kateřina Brožová hvězda muzikálů Miss Saigon a Les Misérables - Bídníci, která je tváří letošní výstavy.

Více informací najdete zde.

Spustit audio