Holašovické "Selské slavnosti"

23. červenec 2004

O víkendu se v malebné jihočeské vesničce Holašovice koná sedmý ročník Selských slavností. Vesnice leží 15 km západně od Českých Budějovic, uprostřed lesů a rybníků a vzdálená od hlavních komunikací. Možná proto si do dnešní doby dochovala svou původní středověkou podobu. Jednotlivá stavení na návsi jsou krásnou ukázkou jihočeského selského baroka. Holašovice jsou tak po zásluze zapsány do Seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Do tohoto krásného prostředí je zasazena dvoudenní lidová slavnost, jejímž základním rámcem je pořádání lidového jarmarku s ukázkami tradičních i netradičních řemesel nejen z Čech, ale i ze Slovenska. Jednotlivé výroby předvádějí řemeslníci v lidových kostýmech. Jarmark bude jako tradičně obohacen kulturním programem v lidovém duchu. Hosty letošních Selských slavností budou soubory z České republiky, Rakouska a Chorvatska. Návštěvníci tak mají možnost porovnat jednotlivé kultury a seznámit se s lidovými zvyky a obyčeji jednotlivých zemí.

Kovářské řemeslo

Selské slavnosti se zařadily mezi významné mezinárodní folklorní festivaly u nás a organizuje je obec Holašovice ve spolupráci s Folklorním sdružením ČR.

Spustit audio