Hora prokletá? Jak získala Kleť svůj název, není úplně jasné, léta se jí ale také říkalo Šenýgl

11. prosinec 2022

Víte, proč se jihočeská řeka Malše jmenuje Malše? Nebo z jakého důvodu lidé pojmenovali rybník Černiš tak neobvykle? Ve Vltavínu budeme s ředitelem Státního okresního archivu v Českých Budějovicích Danielem Kovářem tyto zajímavosti objasňovat.

Pozastavíme se například u názvu jihočeské hory Kleť, které se ale také léta říkalo Šenýgl. „Kleť, nebo Klaď má název doložený už roku 1263 v zakládací listině zlatokorunského kláštera a vedle toho se vyskytuje německý název převzatý do češtiny jako Šenýgl,“ říká Daniel Kovář.

Jazykovědci podle něj nemají úplně jasno v tom, podle čeho Kleť dostala svůj český název. „Je několik výkladů. Staročeské slovo kleť znamená nějakou chýši, boudu, další možností je slovo klaď, což znamená špici, hrot. A pak se nabízí třeba romantická představa, že to je hora kletá neboli prokletá,“ uvádí.

Poté, co rozpleteme zajímavosti a hádanky týkající se jmen rybníků, řek a kopců na jihu Čech, nabídne Vltavín setkání s Pavlem Kroneislem, matadorem jihočeského rozhlasu. Zavzpomíná na vysílání z unikátních zimních sportovních her, mistrovství spřátelených armád. Ty se v 70. letech minulého století konaly na Zadově a jednou ze zúčastněných byla i výprava ze Severní Koreje, vojáků, kteří pravděpodobně nikdy neviděli sníh.

Pořad uzavře cesta do hlubin myslivcovy duše, ale také srdce a především jeho práce. Reportér Jaroslav Klíma natočil na přelomu tisíciletí přesně o těchto tématech seriál s myslivcem Oldřichem Tripesem. Tak, jako známe Zahrádkářův rok, pojali i rok myslivcův. Postupně jsme se během předchozích týdnů dostali až k měsíci dubnu.

Spustit audio

Související