Hrabě Drákula zavítal do Olomouce

11. listopad 2010

Další z „výjezdních poslechů“ v rámci projektu Rozhlasové hry živě, určeného studentům středních škol, se konal v největším studiu Českého rozhlasu Olomouc ve středu 10. listopadu.

Nutno říci, že 1. díl dramatizace románu Brahama Stockera o hraběti Drákulovi třeťáky olomouckého gymnázia opravdu zaujal. A neříkáme to s nadsázkou. Ze zkušeností totiž víme, že pro devadesát procent mladých účastníků tohoto pořadu je setkání s rozhlasovou hrou premiérou, a velmi snadno se tedy může stát, že téměř šedesát minut poslechu je na takovou premiéru příliš velké sousto. Reakce olomouckých gymnazistů během poslechu i po jeho skončení však ukázaly, že výše zmíněné obavy byly liché. Ke všemu jistě přispívá i přátelská atmosféra, která na Rozhlasových hrách živě panuje a díky níž studenti velmi rychle pochopí, že nesedí na trestném výchovném koncertě, ale že nabízíme něco, co dává smysl, co vůbec není zastaralé a zkostnatělé a co je navíc pro většinu z nich objevem.

K příjemné atmosféře jednoznačně přispěly i režisérka Apolena Novotná a Naďa Mečířová z Producentského centra, které poodhalily zákulisí vzniku rozhlasové hry od prvních úprav textu až po finální mix slova, zvuků a hudby, a ještě dlouho po poslechu se studenty diskutovaly a odpovídaly na četné dotazy. Studenty zaujal projekt Hry nové generace, o němž byla v průběhu diskuse řeč, i možnost stahování povinné literatury v mp3 podobě na vltavském webu. Někteří dokonce projevili zájem stát se autory nové původní rozhlasové hry….uvidíme, těžko říci, zda se jim to podaří. Co ale jednoznačně říci lze, je fakt, že olomoucká mise byla úspěšná. Doufejme, že taková bude i ta další, která nás zanedlouho čeká v Kolíně.

Spustit audio