Hradec Králové vylepší svůj kamerový systém. Za čtvrt milionu dvě kamery vymění a jednu novou přidá

23. listopad 2023 07:43

V Hradci Králové přibude další kamera sledující městské ulice. Hlídat bude prostor před zimním stadiónem. Další dvě kamery, které po desítkách let už nemají potřebné technické parametry, město vymění. Celkově jsou připravené investice za 260 tisíc korun. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Kde tedy nové kamery budou a proč je město mění?

Čtěte také

Kamerový systém v Hradci Králové vznikal od roku 1998 a od začátku měl jeden zásadní nedostatek - a to byly přenosové trasy. I teď město pracuje na tom, aby se signál z kamer dostával do centrály rychleji a kvalitněji.

A to je jeden z důvodů, proč město vymění kamery na Masarykově náměstí a v ulici V kopečku, říká náměstek primátorky Miroslav Hloušek z ODS. „V těchto případech se jedná o zkvalitnění připojení. Protože můžete tam mít instalovánu sebelepší kameru, ale pokud je špatná přenosová trasa, což se ještě u některých bodů projevuje, tak z toho není solidní obraz a jako důkazní materiál je to zpochybnitelné.“

Proč město nainstaluje kameru u zimního stadiónu?

Čtěte také

Zatím nejbližší kamera od vchodu do zimního stadiónu je na budově soudu, ale výhled na bezprostřední okolí vstupu na stadión je částečně zakrytý hotelem, takže městská policie tedy prakticky na prostor před samotným vstupem na stadión kamerou nevidí.

To by se do budoucna mělo změnit, i proto, že v souvislosti se sportovními zápasy se občas dějí věci, které kamery řeší obecně nejčastěji - tedy například výtržnosti nebo poškozování cizí věci. Tedy motivace je v tomto směru jasná.

Takže o tom, kam město nechá kamery nainstalovat, rozhoduje právě třeba konkrétní situace na daném místě?

Čtěte také

Je to přesně tak. Potvrzuje to Miroslav Hloušek, který předtím, než se stal náměstkem primátorky, dlouhé roky řídil hradeckou městskou policii. „Každá kamera, která se ve městě instalovala, byla něčím vyprovokována. Pokud v nějakém prostoru docházelo pravidelně k přestupkové nebo trestné činnosti, instalovali jsme tam kameru.“

I když je tedy Hradec Králové poměrně klidné a bezpečné město, přibyla kamera v Sukových sadech, kde se někteří občané nechovali slušně. Na náměstí Svobody zase policisté řešili časté krádeže kol a podobně. Kamery dokáží ročně odhalit a zadokumentovat desítky případů trestných činů nebo přestupků a policii, jak městské, tak státní, velmi pomáhají.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související