Hřbitov v Českém Krumlově dostal po letech důstojnou podobu. Velká obnova stála 44 milionů

26. leden 2024 09:40

Dlažba symbolizující cestu životem, nová odpočinková místa i víc zeleně. Zchátralý hřbitov v Českém Krumlově se po dlouhých letech proměnil do důstojné podoby. Obnova rozlehlého areálu si vyžádala více než 40 milionů korun.

„Hřbitov byl založený na začátku 20. století. Veškeré chodníky jsou udělané nově, jsou z kamenných odseků a byl zde vytvořen reliéf ve střídání tmavé a světlé kamenné dlažby, takzvaná cesta života. Prochází centrálně celým hřbitovem až do urnového háje,“ ukazuje Tomáš Baloun, který zajišťoval pro město Český Krumlov technický dozor nad rekonstrukcí hřbitova.

Při úpravě odvodnění se myslelo i na ekologii. „Podařilo se nám využít dešťovou vodou, která na nové chodníky spadne. Chytáme ji do odvodňovacího systému, odvádíme do nádrže, takže je zpětně využívána pro zalévání zeleně jak pozůstalými, tak městem,“ popisuje Tomáš Baloun.

Túje, které už ohrožovaly bezpečnost návštěvníků hřbitova, nechalo město vykácet. Vznikly nové aleje z listnatých stromů. Velmi se změnila rozptylová loučka. „Její zeleň byla vykácena, protože tu bylo nevyhovující tisové ohraničení, které jsme nahradili novou zelení. Loučka byla upravena,“ říká Tomáš Baloun.

Čtěte také

Opravená je i secesní brána v bočním vstupu do areálu. „Byla v dezolátním stavu, polovina prvků byla zničena. Museli jsme některé štukové ornamenty sejmout, nechat vyrobit znova, odlít a osadit zpět,“ doplňuje Tomáš Baloun.

Provedení nové dlažby navrhla výtvarnice Lenka Vítková, která pochází z Křemže. „Použila jsem motiv vln, který vychází z charakteru krajiny Českokrumlovska a také z charakteru cest v té krajině. Mým záměrem bylo dodat procházení hřbitovem nějaký program, že člověk kráčí a pod nohama se mu mění ty tmavé a světlé plochy. Je to i určitá metafora životní cesty, kdy se také střídají světlejší a tmavší období,“ vysvětluje.

Celkové výdaje na obnovu hřbitova v Českém Krumlově dosáhly 44 milionů korun.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související