Hrdinové nejsme, za rodinu bychom ale život položili, myslí si o sobě Češi

6. listopad 2015

Zvlášť stateční nejsme a do války se nám také zrovna nechce. Kdyby ale šlo o naši rodinu, život bychom klidně obětovali. Vyplývá to z ankety, kterou v rámci projektu HRDiNA.CZ uspořádal Český rozhlas.

Koncertem pro hrdiny vrcholí projekt Českého rozhlasu HRDiNA.CZ. Při této příležitosti zveřejňujeme definitivní výsledky ankety, která proběhla na webu Hrdina.cz od dubna do konce srpna 2015. V anketě se celkem 7161 čtenářů a posluchačů vyjádřilo k tomu, zda a za co by riskovali život, jestli by šli v případě nutnosti bojovat a kdo je pro ně největší hrdina. Co jsme se o sobě dozvěděli?

Češi jsou ochotni riskovat život. Především pro rodinu

Anketa Kdo je pro vás HRDiNA.CZ - otázka 6 (1. 9. 2015)

Vzhledem k tomu, že podobné ankety probíhaly i v jiných zemích, můžeme výsledky porovnat s těmi našimi. Odpověď na první otázku byla snad až překvapivě jednoznačná. 19 Čechů z 20 je ochotno svůj život za něco nebo za někoho obětovat. To je mnohem víc, než třeba v sousedním Polsku. Poláci jsou přitom obecně považováni za národ výrazně statečnější.

Češi by neváhali riskovat život především kvůli své rodině. K tomu by se odhodlalo 93 procent lidí, což je nejvíc ze všech zemí, v nichž anketa probíhala. Ostatní možnosti již Češi vybírají výrazně méně.

Anketa Kdo je pro vás HRDiNA.CZ - otázka 7 (1. 9. 2015)

Za vlast by položilo život 37 % z nás, za ideály 33 % a pro víru by riskoval už jen jeden z deseti. Česko tak zatím potvrzuje pověst poměrně ateistické země. Za víru je totiž ochotno položit život 36 % Poláků, 40 % Rumunů nebo 62 % Senegalců.

Anketa Kdo je pro vás HRDiNA.CZ - otázka 7 srovnání (1. 9. 2015)

Největším hrdinou Hus, záporákem Gottwald

Pozoruhodná byla rovněž anketa o Čecha, jehož jméno je pro nás symbolem hrdinství. Zájemci mohli do kolonky napsat jakékoli jméno podle svého uvážení. Jednoznačným vítězem ankety se stal Jan Hus. Jeho odhodlání bránit pravdu a svoji víru ocenil každý pátý respondent.

Také anketa o nejzápornější postavu našich dějin měla jednoznačného vítěze. Stal se jím s velkým náskokem Klement Gottwald. Rozporuplné vnímání polistopadových změn se zřejmě odrazilo i v tom, že druhé místo v obou žebříčcích obsadil Václav Havel.

Anketa Kdo je pro vás HRDiNA.CZ - otázka 9 a 10 (1. 9. 2015)

Jít do války se nám moc nechce

Konfliktů ve světě neubývá a některé se navíc výrazně přibližují k hranicím Evropské unie. Jak by se Češi zachovali, kdyby došlo na válku i u nás? Vzali by do ruky zbraň a šli bránit Českou republiku? Celkem 69 % z těch, kdo vyplnili rozhlasovou anketu, by bojovat šlo. Naopak 31 % Čechů by kvůli vlasti svůj život neriskovalo.

Anketa Kdo je pro vás HRDiNA.CZ - otázka 8 (1. 9. 2015)

Naší výhodou bezpochyby je, že si o sobě velké iluze neděláme. Jen osm procent Čechů věří tomu, že jsme statečnější, než ostatní národy, a naopak 37 % je přesvědčeno, že naše hrdinství je spíše menší. Více než polovina pak soudí, že je to všude stejné.

Oceňujeme odvahu hasičů i každodenní obětavou pomoc

V anketě jsme se vás rovněž zeptali, které z vybraných obrázků čtenářům nejvíc evokují hrdinství. Na prvním místě se umístil obrázek, na němž se shodnou snad všichni. Hasiči hasící požár. Druhý skončil obrázek ze srpnové okupace v roce 1968 a civilisté stojící proti tanku.

Anketa Kdo je pro vás HRDiNA.CZ - otázka 11 (1. 9. 2015)

Třetí největší počet hlasů získal obrázek znázorňující péči o staré a nemocné lidi. Výběr čtenářů tak hezky ilustruje, že hrdinství může mít mnoho podob od riskování vlastního života po méně dramatickou ale o to psychicky náročnější starost a každodenní péči o potřebné.

Kdo hlasoval?

Anketa o hrdinech zaujala výrazně více muže než ženy. Téměř tři čtvrtiny z celkem 7161 hlasujících byli muži, ženy tvořily pouze čtvrtinu. V anketě hlasovala 45 % lidí do 35 let, naopak nad 55 bylo jen každému pátému.

Náš dotazník zaujal převážně vzdělanější část populace. Téměř 45 % hlasujících představovali vysokoškoláci, jen o dvě procenta méně bylo středoškoláků s maturitou a základní vzdělání mělo jen 13 % hlasujících.

Každý čtvrtý hlasující uvedl jako místo svého bydliště Prahu, výrazněji je v anketě zastoupen také Středočeský a Jihomoravský kraj. Naopak v Karlovarském kraji bydlí jen dvě procenta respondentů. Mezi ostatními kraji byl zájem o anketu vyvážený. Čtvrtina dotazovaných žije na vesnici a malých městech do 5 tisíc obyvatel, naopak z Prahy a stotisícových měst bylo 37 % hlasujících.

Spustit audio