Hrob sv. Anežky zatím objeven nebyl

16. únor 2010

Po prvním dnu průzkumu podzemí pražského kostela sv. Haštala archeologové pochybují o zdejším uložení ostatků české světice, sv. Anežky. Archeologové sice objevili kosti a hrobku, ale podle nich to s ostatky světice nesouvisí. Odborníci odkryli dvě místa, které dřív označil georadarový průzkum, ale jen jedno z nich doporučila následná kontrolní měření k odkrytí. Právě na toto místo zítra tým archeologů spustí speciální sondu s kamerou, aby zjistil, co se v podzemí kostela skrývá.

Gotický podélný kostel s věží ve tvaru hranolu a s výškou asi čtyřiceti metrů stojí pár kroků od Anežského kláštera. I když je sedmým rokem zavřený, už zdálky se z kostela ozýval hluk kladívek, majzlíků a dlátek.

Tým archeologů pracoval na dvou místech současně, přímo v podestě oltáře, a pak asi půl metrů od této podesty. Jeden z archeologů pomalu odhrabával zeminu, která byla pod deskami podlahy, druhý ji vynášel v umělohmotném černém kbelíku do vedlejší místnosti.

Mezi pískem i hlínou byly i části kostí. Tímto nálezem se ale archeologové nedali vyvézt z míry. "Jde o situace, které lze při archeologickém výzkumu kostela předpokládat. Nebylo nalezeno nic, co by nasvědčovalo tomu, že budou objeveny ostatky sv. Anežky," uvedl na místě profesor Petr Sommer z Archeologickému ústavu Akademie věd.

Cihlová hrobka

Během hodiny a půl odborníci odkryli podlahu do hloubky asi půl metru, pak kladkou zvedli velkou kamennou desku. Pod ní našli maltovou vrstvu s úštěpky opuky a úlomky skla, ty by mohly pocházet z 18. až 19. století.

"Tam výzkum bude ještě pokračovat. Na druhé straně, nalevo od oltáře, jsme odkryli strukturu cihlové barokní hrobky. Zítra či v nejbližších dnech hrobku prozkoumáme kamerou, tedy co nejšetrnějším způsobem. Takových hrobek je nicméně v kostelech celá řada. Nemůžeme vyloučit, že se jedná o hrobku osoby, která měla ke kostelu vřelý vztah a byla proto pohřbena na čestném místě v kostelním presbytáři. Nemáme ale zatím žádné indicie vedoucí k tomu, že by se zde nacházely ostatky sv. Anežky," znovu potvrzuje šéf archeologů pražského Národního památkového ústavu Jaroslav Podliska.

Průzkum podzemí kostela bude kvůli zdejšímu možnému umístění hrobu svaté Anežky pokračovat, archeologové i samotní církevní pracovníci jsou ale dost skeptičtí a nevěří tomu, že by u Haštala hrob české světice našli.

Spustit audio