Hrozba pro papeže Františka, Jean Vanier laureátem Templetonovy ceny a Korán ve finském rozhlase

14. březen 2015

Přestože šéf vatikánských bezpečnostních složek potvrdil, že takzvaný Islámský stát představuje skutečnou hrozbou pro papeže Františka, ten ani nadále nehodlá měnit své zaběhnuté zvyky a například začít používat neprůstřelný papamobil. Hlava katolíků říká, že svůj život vložila do Božích rukou.

Na otázku, zda se bojí o svou bezpečnost, František řekl, že se modlil a má pouze jednu prosbu. „Řekl jsem: Pane, ty se o mě postaráš, ale pokud je tvá vůle to, že zemřu, nebo že mi něco udělají, žádám jen jednu laskavost, ať to nebolí, protože jsem velký slaboch, když jde o fyzickou bolest.“ Podle Catholic News Service to papež uvedl při rozhovoru pro argentinské komunitní noviny.

Letošním laureátem Templetonovy ceny se stal Jean Vanier, zakladatel komunit L´Arche, v nichž společně žijí lidé s psychickým handicapem a jejich asistenti. Dílo vzniklo v roce 1964 v severní Francii, kdy Vanier pozval dva mentálně handicapované muže k sobě domů. V současnosti čítá 147 komunit působících ve 35 zemích. Kromě toho existuje více než 1500 společenství Víra a Světlo, které po celém světě podporují vzájemnou solidaritu lidí s handicapem a jejich asistentů, přičemž však nesdílí stejný domov. Vanierova nominace na takzvanou Nobelovu cenu za náboženství byla oznámena ve středu v Londýně. Ke slavnostnímu předání ceny dojde 18. května.

Finský státní rozhlas bude vysílat čtení celého Koránu ve finštině. Cílem je zlepšit povědomí o islámu v této severské zemi. Podle agentury AP bude šedesát půlhodinových čtení doprovázeno komentářem překladatele a imáma. Předseda Finské islámské společnosti popsal čtení Koránu jako dobrý způsob, jak lidem lépe přiblížit islám a muslimské zvyky. Ve Finsku, které má pět a půl milionu obyvatel, žije podle odhadů 50 až 60 tisíc muslimů.

Spustit audio