Hudba z pohádek je mi blízká. V duši jsem stále dítě, přitom jsem matkou dvou dětí, říká dirigentka Rozsa Růžičková

27. prosinec 2023

Koncem letošního roku se dirigentka, hudební aranžérka a sopranistka Michaela Rozsa Růžičková podílela na vzniku alba písniček českých pohádek David Deyl & SOČR: Kouzelné melodie. „Nesmírně jsem si to užila. Jednak je pro každého dirigenta práce se symfonickým orchestrem Českého rozhlasu báječná zkušenost. To je takový Rolls-Royce, protože jde o skvělý orchestr a k tomu se máme moc rádi,“ říká v Hovorech.

Čtěte také

„Takže po pracovní stránce to bylo velice příjemné. A pak – já jsem v duši vlastně dítě a zároveň matka dvou dětí, takže hudba z pohádek je mi velice blízká,“ doplňuje.

Dirigentka také tvrdí: „Dirigent přichází z podstaty své pozice hned do vedení. Je to, jako by mladý člověk přišel do firmy a ihned šel na pozici CEO. Stavím svou práci na skvělé přípravě a uvědomuji si expertizu a kvalitu svých kolegů, kteří sedí v orchestru. Jsem součástí orchestru a pokouším se vytvářet podmínky, aby se hudebníkům hrálo svobodně,“ říká.

Jak se dostala ke studiu dirigování? Jak zvládá balancovat různé pracovní aktivity a rodinu a kdy se naučila projekty odmítat? Ptá se Markéta Vozková.

autoři: Markéta Vozková , lup
Spustit audio

Související