Hudební festival cimbálových muzik

3. květen 2002

Od pátku do soboty proběhne ve Frenštátě pod Radhoštěm tradiční Setkání cimbálových muzik Valašského království. Festival domácích i zahraničních hudeb s valašskou kulturou Karpatského oblouku má za cíl seznamovat veřejnost s bohatými tradicemi lidové kultury zmíněné oblasti.

V pátek bude festival zahájen znělkou Hudebního festivalu a vystoupením 10 dětských cimbálových muzik. Večer se v hotelu Přerov představí Frenštátská cimbálová muzika Radegast. V sobotu dopoledne vystoupí zúčastněné lidové hudby v pořadu Pozdravy cimbálových muzik našemu městu. Odpoledne pak po pozdravu Jarmily Šulákové začne přehlídka 14 lidových hudeb. Festival ukončí Posezení s cimbálovými muzikami a lidová zábava ve frenštátském Domu kultury.

Cimbálová muzika

Součástí festivalu budou také poradenské besedy, v pátek pod vedením hudebního redaktora a cimbalisty Jana Rokyty z Ostravy, v sobotu se k Janu Rokytovi přidá etnomuzikolog a hudební skladatel Jaroslav Jurášek z Brna, který mj. pohovoří o předpokládaném vývoji a výhledech lidových hudeb na Valašsku.

Hudební festival chce přispět k rozvoji pospolitosti společnosti a menšin Moravskoslezského kraje, k dalšímu rozvíjení folkloru a uchování lidových tradic. Festival organizují Město Frenštát pod Radhoštěm, tamní Dům kultury a Folklorní sdružení ČR pod záštitou prvního náměstka Ministerstva pro místní rozvoj ČR, pana Jiřího Durčoka.

Spustit audio