Hudební nakladatelství Českého rozhlasu vyhlašuje varhanní skladatelskou soutěž

17. červen 2019

Hudební nakladatelství Českého rozhlasu a Nadační fond Svatovítské varhany vyhlašují varhanní skladatelskou soutěž u příležitosti uvedení nových varhan Gerharda Grenzinga. Přihlášení skladatelé odevzdají do 6. ledna 2020 samostatnou kompozici psanou pro sólové varhany v délce cca do 10 minut, která může být jednovětá i vícevětá. Skladba musí respektovat dispozice a rejstříkování nových varhan katedrály sv. Víta.

Dispozice varhan a detailní podmínky soutěže, která začíná 15. června 2019, jsou zveřejněny na webových stránkách Vydavatelství a nakladatelství Českého rozhlasu a na stránkách Bohemian Heritage Fund. Skladby posoudí vybraná porota ve spolupráci s Vydavatelstvím a nakladatelstvím Českého rozhlasu. Složení poroty: varhaník a pedagog prof. Jan Hora, hudební skladatel a pedagog prof. Ivan Kurz, varhaník a pedagog odb. as. Josef Popelka, hudební skladatel Jiří Teml a děkan PdF UHK doc. František Vaníček. Tato porota vybere tři skladby, jejichž nahrávky budou umístěny na webových stránkách Českého rozhlasu. O pořadí skladeb rozhodnou posluchači v anketě a vítěz bude znám 28. září 2020.

Ceny pro autory vybraných skladeb:

  1. peněžitá odměna a vydání vítězné skladby tiskem v nakladatelství Českého rozhlasu
  2. provedení skladby na nových varhanách v katedrále sv. Víta, včetně získání profesionální nahrávky Českým rozhlasem
  3. uvedení nahrávky do digitální distribuce a prezentace ve vysílání Českého rozhlasu

V katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě, nejpamátnější sakrální stavbě zemí Koruny české, dlouhodobě chyběly plnohodnotné varhany, které by zvukově obsáhly celý prostor. Varhany poprvé oficiálně zazní 15. června 2020 na svátek sv. Víta, hlavního patrona katedrály sv. Víta v Praze, kdy budou při slavnostní liturgii požehnány pražským arcibiskupem, primasem českým, kardinálem Dominikem Dukou OP. 

Spustit audio