Hybatelé dějin

26. duben 2008

Osobnosti, jejichž činy, objevy, vynálezy, umělecká díla, nebo pouhé myšlenky dokázaly změnit svět. Malíři, sochaři, spisovatelé, filosofové, učenci, vědci, mořeplavci, ale i panovníci, diktátoři a vojevůdci - prostě všichni ti, kteří se nějakým zásadním dílem zasloužili o to, čemu dnes říkáme pokrok, nebo jinak změnili svět. Ne vždy to bylo k lepšímu, ale každý z nich nějak pohnul dějinami.

Od starověku až po současnost se před námi postupně objevují jejich životy a osudy. Hatšepsut - regentka mladého faraóna, jejíž prozíravá a spravedlivá vláda měla být vymazána z historie. Buddha, vychovávaný v přepychu se rozhodl stát se žebravým mnichem. Jako cestu k osvícení si zvolil hladovění, ale uspěl, až když se najedl. Čingischán, nejen krutovládce asijských stepí, ale i vojenský génius, vedle něhož Alexandr i Caesar vypadají nevýznamně.

Leonardo da Vinci, všestranně nadaný umělec, vynálezce, architekt - jehož nestálost v práci a nepraktické snílkovství dalo vzniknout tolika zásadním nápadům. William Shakespeare byl nejznámější dramatik naší doby, a přesto se dodnes neví jistě, jestli šlo o skutečnou osobu, nebo pouhý pseudonym, ani koho si to vlastně vzal za ženu. Isaac Newton pochopil to, co měli všichni přímo pod nosem, a přitom neváhal zneužít svého postavení, jen aby dal nespravedlivě za pravdu sám sobě ve sporu o autorství principu výpočtu obsahu zakřivených ploch.

Věděli jste, že asi poslední člověk, který dokázal obsáhnout vědecké poznatky své doby byl Gottfried Wilhelm Leibniz (1.6. 1646 - 14.11. 1716)? Filosof, přírodovědec, fyzik, matematik, historik, ekonom, diplomat... dokonce i tak trochu scenárista. Mimo jiné vymyslel dvojkovou soustavu, a navrhl její využití při principu fungování počítacích strojů.

Tato encyklopedická kniha je rozdělená do šesti časově navazujících kapitol, a každá je uvozena kratším textem. Jsou to: Starověk a antika, Středověk, 16. a 17. století, 18. století, 19. století a 20. století. Dohromady je v ní popsáno celkem 81 osob na takřka 300 stranách. K dispozici je samozřejmě i jmenný a pojmový rejstřík. Kniha je bohatě doplněna obrázky, a vyniká hlavně přehledností (pod každou osobou je výseč jejího života na časové ose), přičemž je napsaná čtivě a zajímavě.

Určitě dobře poslouží jako dobrý zdroj informací pro školou povinné, ale i jako zajímavé čtení pro všeobecný přehled nás ostatních.

Hybatelé dějin, Mladá fronta 2007

Spustit audio