I samostatnost něco stojí

26. listopad 2008

Zatímco státy Evropské unie spějí k užší, nebo alespoň funkčnější integraci - což dokládá právě Lisabonská smlouva - pro některé další země světa si vidina samostatného, čistě národního státu uchovává mimořádnou přitažlivost. Důkazem jsou výsledky grónského referenda.

V grónském úterním referendu, kterého se zúčastnilo úctyhodných dvaasedmdesát procent voličů, šlo sice formálně jen o větší míru autonomie, ale čitelným konečným cílem je úplná nezávislost na Dánsku. Drtivá převaha těch, kteří hlasovali pro větší autonomii, napovídá, že Gróňané si posléze nezávislost prosadí. Splní se jim ale vše, co si od ní teď - po odhalení velkých ložisek ropy - slibují?

Nečeká je vystřízlivění jako třeba obyvatele Východního Timoru? Ti měli pro odtržení od Indonésie ještě lepší důvody, než má nyní pro svou samostatnost Grónsko. A také oni se mohli kojit nadějí na zisky z rozlehlých ložisek ropy a zemního plynu. Zatím se je ale nedaří využívat - a mnozí Východotimořané hudrají, že za indonéské nadvlády se jim po ekonomické stránce dařilo lépe.

Něco podobného se za pár let možná začne ozývat i z Kosova. Samostatnost téhle surovinově nebohaté země, průmyslově zaostalé a s energetikou v rozkladu byla z ekonomického hlediska hodně špatným nápadem.

Nezávislost se v Grónsku projeví i tím, že země přijde o dánské dotace. Ty jsou nyní pro Grónsko zcela nezastupitelné, zajišťují třetinu příjmů tamního zisku. Ekonomický zisk Dánska z Grónska je naproti tomu minimální. Grónsko potřebuje mnoho peněz na sociální výdaje - nezaměstnanost je relativně vysoká, stejně jako alkoholismus. Peníze jsou potřeba i na stavbu dobrých silnic. A ta se v zemi, jejíž čtyři pětiny pokrývá ledovec, pořádně prodraží.

Pokryje tyhle a jiné náklady prodej ropy? Možná jednou ano, ale předtím musí někdo investovat do těžebních zařízení. Zájem by určitě měli Američané. Pokud jim však Gróňané kývnou, budou se asi taky muset smířit s další existencí americké základny v grónské Thule - základny, které by se většina Gróňanů ráda zbavila. Inu, i samostatnost něco stojí.

Spustit audio