I v Chorvatsku se můžete nakazit žloutenkou nebo břišním tyfem, varuje odborník na cestovní nemoci

9. srpen 2018

Břišní tyfus, malárie, žlutá zimnice – to jsou jen některé z nemocí, které si můžete přivézt z exotické dovolené. Takzvané cestovní nemoci na vás ovšem mohou číhat i poměrně nedaleko, třeba v oblíbeném Chorvatsku nebo Řecku.

„Lidi překvapuje, že přestože vnímáme Evropu a tradiční turistické destinace jako bezpečné, číhají tady na ně nepříjemné nemoci,“ říká lékař Jan Dvořák z Centra cestovní medicíny a očkování Avenier.

Jednou z nejčastějších zdravotních komplikací při cestách hlavně do exotických zemí je takzvaný cestovatelský průjem. Může být způsoben změnou klimatu a stravy, stresem, ale může jít také o infekční onemocnění či tzv. otravu jídlem. Příčinou bývá obvykle konzumace kontaminovaného jídla nebo vody. Kromě virů a bakterií mohou za cestovatelským průjmem stát i parazité, ti ale ohrožují spíš cestovatele, kteří v dané lokalitě stráví delší dobu, například několik týdnů.

Největším rizikem jsou i v těchto „bezpečných“ zemích nákazy přenášené z člověka na člověka, jako je chřipka nebo pneumokokové či meningokokové infekce, ale taky kontaminovanou vodou, potravinami nebo kontaktem s povrchy. Typickým příkladem je žloutenka typu A, kterou si z dovolené přiveze každoročně nezanedbatelné množství turistů.

Na cestách a dovolených se vyhýbejte nebalené nebo nepřevařené vodě, jinak riskujete nepříjemné zažívací potíže.

 „Nesmíte zapomenout na to, že při cestování musíte změnit své návyky, protože ne všude je bezpečná voda, jídlo, doprava… nebo je mnohem nebezpečnější než u nás,“ upozorňuje Jan Dvořák.

Očkováním můžete předejít závažným problémům

„Druhá věc je samozřejmě očkování, které má nezastupitelnou roli v prevenci. Dá se očkovat proti konkrétním nemocem podle toho, kam a na jak dlouho jedeme, co tam budeme dělat, jestli to bude běžná dovolená, pobytový zájezd nebo třeba expedice či humanitární práce.“

Očkování proti chřipce navždy?

Současně je ovšem podle Jana Dvořáka potřeba počítat s tím, že žádné očkování není stoprocentní ochrana. „Je to dáno jednak faktorem účinnosti očkovací látky, do kterého se odráží schopnost našeho imunitního systému vytvořit dostatečnou hladinu protilátek,“ vysvětluje.

„Tato schopnost je čistě individuální, ale u běžné populace mají očkovací látky velmi vysoký účinek. Jinak tomu ovšem může být u starších jedinců, chronicky nemocných nebo u lidí, kteří mají poškozenou imunitu.“

Jak se chránit před nákazou na cestách?

  • Základem je dobrá hygiena rukou a konzumace balené, filtrované nebo převařené vody.
  • Jídlo by mělo být vždy čerstvě tepelně připravené, a to ať už v hotelu, nebo třeba v bistru na ulici.
  • Kromě povinné základní sady očkování je dobré nechat se včas (!) před cestou očkovat alespoň proti žloutence typu A a B a břišnímu tyfu.
  • Proti infekcím přenášeným bodavým hmyzem by kromě možného očkování měl být cestovatel vybavený i kvalitním a silným repelentem.

 

autoři: Jiří Holoubek , and
Spustit audio