Ispirace z Ruska

19. listopad 2008

Ctitelů Ruska je v naší republice stále dost, a to i na nejvyšších místech, a tak se sluší pozorně sledovat, jakou inspiraci vnímavým Čechům tato země průběžně nabízí. Zrovna dnes se sešly tři zprávy, které se, řečí starých ruských bylin, vyhouply nad obzor jako jasné slunéčko a mohly by ozářit naši rmutnou politickou půdu a vnést do ní, jak se zase praví v moderních reklamách, kvalitu. Jen se nad těmi zvěstmi trošičku zamyslet!

Zpráva číslo jedna: ruská Duma už ve druhém čtení a přesvědčivou většinou tří set hlasů schválila návrh zákona na prodloužení prezidentského mandátu na šest let. Správně. Ani tak velká země nemá politických talentů nazbyt. Čím dříve se Vladimir Putin vrátí do prezidentského křesla, čím déle tam bude a čím více bude mít pravomocí, tím lépe pro matičku Rus. Otázkou pouze je, zda mandát neprodloužit na doživotní - a pokud ano, zda se té funkci má stále říkat tak západnicky. Vždyť car či gosudar zní tak hezky! Nu, a co my v Česku? Koho by po poslední tristní prezidentské volbě každých pět let bavilo hledat nového prezidenta? Nepůjdeme ještě rádi v ruských šlépějích?

Nejspíš by se našli novináři, kteří by do toho šťourali. Ale na takové ptáčky se vždycky najdou háčky, a to právě dokazuje ruská zpráva číslo dvě: prokurátoři začali prověřovat ruská média, zda v souvislosti s finanční krizí nešíří poplašné informace. Novináři se teď nemohou na nic vymlouvat: přece se včas dozvěděli, že se mají vyvarovat slov jako "krize" či "pád"!

Zpráva číslo tři: Ruský soudce vyloučil z procesu s vrahy známé novinářky Politkovské veřejnost, kterou tam předtím pustil jen na pár hodin. Opět správně. Bez veřejnosti se přece soudí i vládne jako po másle. A v takovém státě, na rozdíl od dnešního rozhádaného Česka, si nestěžuje nikdo.

Spustit audio