Italské Trentino se pyšní vysokou životní úrovní. Tamní lyžařské středisko funguje i na jaře a nepoužívá žádné plasty

Region Trentino se podle deníku ItaliaOggi umístil na prvním místě v žebříčku nejvyšší kvality života v Itálii. Podařilo se to prý díky tamním přírodním krásám, ale také používání zelených technologií, ekologickému bydlení a recyklaci. Dokonce je v Trentinu i jedno zcela bezplastové lyžařské středisko, kam se můžete vypravit také v jarních měsících. To se turistům v Pejo Terme otevírají velkolepé horské turistické stezky.

V Národním parku Stelvio se s průvodcem Davidem vydáváme na dvoukilometrový výšlap na most Ponte Sospeso.

„V našem národním parku chráníme biodiverzitu, příroda a biologická rozmanitost jsou u nás vždy na prvním místě. Chováme hlubokou úctu k našemu rodnému regionu, rostlinám, zvířatům jako jsou například medvědi, sokoli, vlci, jeleni a podobně. Vše by zkrátka mělo být v rovnováze,” popisuje David.

Chránit, z čeho jsme vzešli

Potřeba chránit bohaté přírodní dědictví oblasti Trentino se stala podnětem k rozvoji zelených technologií. Z procházky u vodopádů se přesouváme do lyžařského střediska Pejo Terme, které se stalo prvním cela bezplastovým místem v Alpách.

„Vesnička Pejo Terme je poměrně malá, takže se nabízelo udělat to právě tady. Do tohoto inovativního konceptu byli zapojeni jak hoteliéři, tak výrobci lyžařských vleků či restauratéři. Například v populární restauraci La Skojatolo pijete vodu pouze ze skla. Právě tento udržitelný koncept pozdvihl region Trentino na místo s nejvyšší kvalitou života,” vysvětluje Fabio Gerola z Trentina.

Čtěte také

Provoz bez plastu

Après-ski bar a restauraci La Scoiattolo, v překladu „veverka“, najdete v mezistanici Pejo 3000. Jak tento “plasic-free” koncept aplikovali do provozu, podniku popisuje Marco Leo, manažer restaurace.

„Vše z plastu jsme nahradili papírem, sklem a celulózou,⁠ je to dražší, stojí nás to víc času a také místa pro skladování, třeba na zásoby vody potřebujeme sedmkrát více místa. Dále je důležité zmínit, že veškeré suroviny nakupujeme od lokálních dodavatelů a celá budova včetně kuchyně je navíc poháněná energií ze solárních panelů a vodních elektráren,” říká Marco s tím, že tato destinace je skvělým místem i pro letní měsíce, kdy se turistům otevírají překrásné horské turistické trasy.

autoři: Dominika Bártová , aka
Spustit audio

Související