Ivan Hoffman: Kouzlo stejné řeky

14. červen 2023

Sice se tvrdí, že nelze dvakrát vstoupit do stejné řeky, ale je těžké odolat pokušení to zkusit. Zkouší to třeba stoletý Henry Kissinger. Spílá se mu, že jeho reálpolitika v důsledku nefunguje, neboť přihlížení ke znepokojení Ruska nezabránilo válce a zohledňování zájmů Číny z ní učinilo geopolitického rivala.

Vyznavači Kissingera ovšem soudí, že války by nebylo, kdyby se Kissingerovi naslouchalo a neignorovalo se znepokojení Moskvy a Čína že by byla slabším rivalem, kdyby političtí ideologové bez reálpolitických instinktů nevehnali Číňany do náruče s Ruskem, ale i s Araby, Afričany a většinou Asie.

Čtěte také

Uvidíme, zda svět před poslední válkou uchrání triumfální vítězství dobra a porážka zla, anebo škaredá, bezpáteřní reálpolitika. Kissingerovy staré reálpolitické recepty možná skončí v propadlišti dějin, ale jeho know-how ho nejspíše přežije.

I v domácí politice máme čerstvý příklad okouzlení stejnou řekou. Sociální demokraté se rozhodli oprášit slogan, se kterým Miloš Zeman uspěl ve volbách v roce 1996. „Lidskost proti sobectví“ lehce inovovali na „lidskost místo sobectví“ a ztracenou popularitu chtějí získat soubojem se starým dobrým nepřítelem ODS.

Čtěte také

Uvidíme, zda se voliči, kteří od sociálních a občanských demokratů odešli k Babišovi, vrátí, aby v retro dresech vstoupili do té staré řeky, která mimochodem vyústila v opoziční smlouvu, což byl mimochodem učebnicový příklad reálpolitiky.

Do stejné řeky samozřejmě vstoupit nelze, neboť stará voda je pryč. Platí ovšem, že všechno tu už bylo, nic nového pod sluncem že se neděje, anebo že historie se sice neopakuje, ale zjevně se rýmuje.

Ivan Hoffman

Rovněž vidíme, že mladí se zuby nehty brání poučení z historie, aby si ji mohli zopakovat. Kouzlo stejné řeky asi funguje proto, že opakování je matka moudrosti. Opakujeme se v dobrém i ve zlém, což je také poučením z té řeky, do které proto nevstoupíme dvakrát, neboť nemusíme. Opakovaně do ní vstupujeme pokaždé poprvé.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio