Ivan Hoffman: Právo na off-line

26. červenec 2023

Řeknu to takto: Ještě jsem se nesrovnal s tím, že dorazím-li do města na koni, není ho kde uvázat, a už se po mně nově chce, abych parkovacímu automatu sděloval espézetku. Pochopitelně tedy kvituji iniciativu uzákonit právo na život off-line, tedy výslovné ujištění, že digitalizace je nepovinná a kdo chce, smí svobodně žít postaru.

V dnešní době je každé dobrodiní podezřelé. Odvrácenou stranou dobrodiní digitalizace je hrozba sociálního vyloučení pro ty, kteří nejsou připojeni k síti.

Čtěte také

A připojeni nejsou proto, že si to nemohou dovolit anebo na to nemají hlavu. Pokrok má být dobrodiním, nikoli trestem, takže kdo se bez pokroku obejde, měl by být z jeho dobrodiní omluven. Tím spíše, pokud tento svět svou prací pomáhal budovat. A platí či platil daně.

Vyslechl jsem nedávno debatu mezi dvěma mými starými kamarády. První pravil, že je odhodlán k dobrovolné smrti, eutanázii, bude-li vinou stáří a nemocí neschopen se o sebe postarat. Druhý ho uklidnil, že nadchází doba, kdy za zmíněných okolností může počítat s eutanázií povinnou.

Uvazování koně

Takovýto černý humor předjímá situaci, kdy sociální vyloučení přestane být hrozbou a stane se realitou.

Čtěte také

Když se stokrát zopakuje, že lidí na této planetě je přespříliš, že jsme se coby živočišný druh přemnožili, stále tady záludně něco vyrábíme, neodpovědně topíme, konzumujeme hovězí, a už to takto dál nepůjde, nastane dříve nebo později situace, kdy se lidé začnou rozhlížet kolem sebe a spontánně budou řešit, kdo je zde postradatelný, kdo je navíc.

Hádankou pro Ondřeje Neffa, mistra sci-fi, je, zda přežijí ti, co jsou digitalizovaní a on-line, anebo zda mají budoucnost lidé, kteří jsou schopni off-line existence. Právo na off-line se sice diskutuje se soucitným ohledem na lidi, co uvízli na digitální mělčině, jenomže jsou zde také jasnozřiví individualisté, co se připravují na off-line budoucnost, když vidí, kam se on-line svět řítí.

Ivan Hoffman

Pokud jde o to uvazování koně, sice ho momentálně nemám, ale jde o princip. Ta trocha sena a kbelík vody budiž ve slušném městě symbolem, že v odlidštěné digitální přítomnosti existuje i místo pro minulost, která už je ostatně dost možná za rohem.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio