Ivan Hoffman: Vizionář Kremlička

3. květen 2023

Když před pětadvaceti lety Eduard Kremlička jedl v televizi brouka potemníka, netušili jsme, že sledujeme vizionáře. Předseda strany důchodců možná už tehdy nasadil brouka do hlavy politikům, kteří nyní rozšiřují evropský seznam povolených potravin mimo jiné zrovna o toho Kremličkova potemníka.

Kremličku tehdy žalovali ochránci přírody za týrání zvířete a šla po něm policie. Dnes ochranáři objevili v konzumaci potemníka ekologický potenciál.

Čtěte také

Přidávání hmyzu do potravin je povolené, ale konzumace potravin kontaminovaných hmyzem je nepovinná. Je tomu tak kvůli vegetariánům, veganům a vyznavačům některých náboženství, kteří si konzumaci zvířat zapovídají.

Pak jsou zde zaostalí obyčejní lidé, kterým se hmyz jíst hnusí. V sousedním Německu se jedná o osm lidí z deseti a u nás to asi bude podobné. Konečně, už Eduard Kremlička referoval, že potemník chutnal hnusně a nakonec ho musel spláchnout fernetem.

Kremlička u toho nebude

Čtěte také

Konzumace hmyzu je jedním z nápadů eurounijních progresivců, jak zachránit planetu. A protože se v politice osvědčuje jít příkladem, latiníci říkají verba movent, exempla trahunt, nejspíše se dočkáme osobní agitace, kdy si na larvách potemníka moučného, jakož i na cvrčcích a sarančatech budou demonstrativně pochutnávat členové Evropské komise či poslanci Evropského parlamentu.

Pro zastánce EU a bruselských nápadů se pak nejspíše v obchodních centrech vyčlení speciální regály s nabídkou červivých specialit.

Ivan Hoffman

A když obyčejný občan, který bývá skeptický a nedůvěřivý k novotám, uvidí, jak jde hmyz na dračku, prolomí to ledy. U regálů s hmyzem, respektive s potravinami hmyzem vylepšenými, se bude srocovat moderní mládež, která už z cest po světě ví o broucích všechno a netrpí předsudky. Eduard Kremlička už u toho bohužel nebude, před sedmi lety zemřel. Byla by to pro něj, coby celoživotního recesistu, zasloužená satisfakce. Ohromně by se bavil.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio