Ivan Štern: Podíl uprchlíků na kriminalitě v Německu stoupá

17. duben 2024

Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová představila poslední německou statistiku kriminality. V roce 2023 vzrostla o bezmála 6 procent. Významný podíl na ní mají obyvatelé neněmeckého původu. Jejich podíl oproti předchozímu roku stoupl o 14,5 procenta. Uprchlíci se tak na celkovém počtu spáchaných trestných činů souhrnně podílejí 42 procenty. Započítávají se i ilegální přechody hranice a ilegální pobyt v zemi, které představují více než třetinu všech jimi spáchaných činů.

Špatná zpráva je to pro všechny, kteří se vůči uprchlíkům zastávají vlídnějšího a vstřícnějšího zacházení. Sílící podíl běženců na kriminalitě je podle analytiků třeba hledat nejen ve zhoršujících se sociálních podmínkách, způsobených krizemi v posledních letech, ale i ve skutečnosti, že řada z nich přichází ze zemí, kde násilí a krádeže představují běžný způsob, jak nejlépe řešit materiální nouzi.

Čtěte také

Kterak se přílišná vstřícnost ani v poměrech sociálně vlídných nemusí vždy vyplácet, dokládá Švédsko: Náctiletí synci ze středostavovských rodin s uprchlickými kořeny se z jakéhosi zvráceného romantismu připojují ke zločineckým gangům. Jsou ochotni pro ně vykonávat libovolné násilí. O příčinách se můžeme dohadovat. Frustrace z evropského, špatně zakrývaného rasismu tu hraje jistě svoji roli.

Zápas s větrnými mlýny

Ve vzduchu zůstává otázka, zda jsou některé kultury uprchlíků vůbec kompatibilní s evropskými hodnotami. Zda jim náboženská svoboda, klíčová evropská hodnota, neslouží více jako příslovečný červený hadr. Zda tu neprosakuje, dokonce i skrze několik přistěhovaleckých generací, všudypřítomná zloba na evropskou odtažitost.

Čtěte také

A zda není jakýsi evropanizovaný islám, po němž kdysi volala kancléřka Merkelová, – podobně reformovaný, jako je už nějaké to století reformovaná evropská podoba křesťanství , pouhou iluzí?

Táhnout za delší konec

Dvanáct ze sedmdesáti devíti krytých obecních bazénů v Dánsku upravilo otevírací dobu tak, aby je mohly navštěvovat muslimské ženy, aniž by zde během plavání potkaly jediného muže. Ony obce ochotou vyjít v ústrety muslimským ženám připomněly dosavadní obecnou vstřícnost Dánů vůči přistěhovalcům.

Nápad ostře odmítl Kaare Dybvad, sociální demokrat a ministr dánské vlády odpovědný za integraci uprchlíků. S porozuměním jeho postoj okomentoval deník Berlingske: „Pokud muslimové nemohou žít s tím, že by jejich dcery plavaly spolu s chlapci, pak ať si postaví vlastní bazény.“

Ivan Štern

Jakékoli jiné vycházení vstříc je podle deníku útok na svobodu a rovnost. Komentář ale uzavřel se značnou skepsí: Ptal se, zda integrace uprchlíků může být vůbec někdy úspěšně završena. Zda tu, ptám se já, nemáme ke škodě Evropy, a tahajíce za kratší konec, co do činění s donkichotským zápasem s větrnými mlýny.

To je ta ještě horší zpráva. A bude se zhoršovat, pokud Evropa nepochopí, že tu musí začít rázně tahat za ten delší konec.

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost.

autor: Ivan Štern
Spustit audio