Ivana Myšková: Utrpení králíčka Azurita. Co když zatouží po neopakovatelném zemětřesení?

7. prosinec 2023

Králíček Azurit vypadá spokojeně. Je voňavý a měkoučký a každý se ho tak rád dotýká! Co když ale touží z nekonečně se opakujícího reklamního spotu utéct a zažít něco, při čem si svůj hebounký kožíšek odře a natrhne? Co když chce zažít něco neopakovatelného a jedinečného? Má šanci vymanit se ze svého prokletí? Premiéru povídky Ivany Myškové, napsané přímo pro Vltavu, poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Jana Ondryšková
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 7. 12. 2023

Postavy roudnické rodačky, prozaičky Ivany Myškové (1981), většinou ve svých životech vězí jako tažní oři ve svých ohlávkách.

Žena, která v dětství hrála v reklamě na aviváž, nemá ráda situace, které se opakují. Jenomže sama takové situace přivolává, neboť přitahuje podobný typ mužů. A tak jen z odstupu povrchně pozoruje neodvratný sled opakujících se událostí a přiřazuje k nim čísla dle stupně vzrušení jako stupně síly zemětřesení na Richterově stupnici.

Podaří se jí zažít situaci, která by otřásla jejím králíčkovsky fádním životem? Podaří se jí změnit svou králíčkovskou image? Není už příliš napuštěna zážitkem romantického kýče jako změkčující, voňavou a antistatickou aviváží?

Povídky Ivany Myškové se vyznačují smyslem pro ironii a absurditu, reflexivností, hravým jazykem a jednoduchou zápletkou. Její povídková kniha Bílá zvířata jsou velmi často hluchá (Host, 2018) byla nominována na cenu Magnesia Litera a přeložena do polštiny a slovinštiny. Povídky publikuje v antologiích a časopisecky, některé jste mohli slyšet i na Vltavě.

Spustit audio

Související