Izrael bude mít další předčasné volby - s novou stranou premiéra Ariela Šarona

21. listopad 2005

Na izraelské politické scéně došlo o víkendu a v pondělí k událostem, které tamější média označila za politické zemětřesení, přestože všechny zprávy se už nějaký čas čekaly. Tou první je, že Izrael půjde na jaře k předčasným volbám. Vynutil si je nový předseda Strany práce Amir Perec, který ve čtvrtek Šaronovi pohrozil stažením podpory v parlamentu a v neděli z vlády odvolal své ministry.

Vláda národní jednoty, tedy pravicového Likudu a levicové Strany práce, která vznikla na podporu Šaronova plánu stažení z pásma Gazy, vydržela 10 měsíců. Šaron ale nakonec v pondělí ráno požádal prezidenta Mošeho Kacava o vyhlášení předčasných voleb sám.

Rozhodl se však ještě k jednomu riskantnímu kroku - odešel z Likudu, u jehož zrodu před více než 30 lety stál a jehož předsedou je už více než šest let. Značná část jeho straníků ho však dlouhodobě kritizuje za odklon od pravicové politiky a už přes tři roky mu hází klacky pod nohy: v květnu 2002 odmítli vytvoření palestinského státu, o dva roky později ve stranickém referendu neschválili Šaronův plán evakuace židovských osad z pásma Gazy, loni v září nechtěli vzít do vlády Stranu práce a několikrát Šarona nepodpořili v Knesetu, naposledy začátkem listopadu, kdy mu zamítli nové navrhované ministry.

Jeho největší rival a ministr financí Binjamin Netanjahu v srpnu z vlády odstoupil a ohlásil kandidaturu na předsedu Likudu. I když si Šaron nakonec vždycky prosadil, co zamýšlel, spory se stranickými rebely se v poslední době vyhrotily natolik, že si nebyl jistý ani podporou poslanců vlastní strany pro státní rozpočet na příští rok. Šaron prezidenta požádal o vypsání předčasných voleb s tím, že jeho vláda čelí v parlamentu nepřátelsky naladěné většině, a proto už nemůže efektivně vládnout.

A tak se Šaron rozhodl založit novou stranu. Jmenuje se Strana národní zodpovědnosti, a jak se vyjádřili premiérovi poradci, má být "centristická v každém ohledu - politickém, ekonomickém i sociálním". Šaron chce s novou stranou vyhrát volby a zůstat v premiérském křesle další čtyři roky. V pondělí už také stihl svolat její první schůzi, na které oznámil, že stranická platforma bude spočívat na mezinárodním mírovém plánu zvaném cestovní mapa a na boji proti terorismu. Ačkoli zdůraznil, že v nejbližší budoucnosti nepředpokládá žádné jednostranné rušení židovských osad na Západním břehu Jordánu, jeho poradci už dříve uvedli, že premiér s vyklizením některých okrajových osad počítá. Podle nedávného průzkumu deníku Jerusalem Post to od něj dokonce 70% Izraelců očekává a čtvrtina všech osadníků by byla ochotná své bydliště za odškodnění opustit.

Přestože levicový Haarec soudí, že nová strana nepřežije víc než jedno Šaronovo funkční období a s jeho odchodem z politiky zanikne, premiérův plán není vůbec nereálný. Podle páteční ankety deníku Jediot achronot by nový politický subjekt mohl získat 28 parlamentních křesel, stejně jako Strana práce, která jich má dnes 21, zatímco Likud bez Šarona by jich obsadil jen 18 oproti současným 40. Podle týden starého šetření Haarecu by nová strana dokonce suverénně vyhrála s 32 mandáty oproti 27 pro Stranu práce a 25 pro Likud. Ten se dost možná stane jen okrajovou politickou silou, i když by se do jeho čela mohl podle dosavadních průzkumů dostat Netanjahu. Pokud chce Šaron volby opět vyhrát, musí současné obliby a výhodné pozice nové strany využít co nejrychleji. Očekává se, že do ní vstoupí až 14 ze současných 40 poslanců Likudu a nejméně pět nynějších ministrů, například vicepremiér Ehud Olmert nebo ministryně spravedlnosti Cipi Livni, ale členem se chce údajně stát také náčelník zpravodajské služby Šin Bet Avi Dichter i část základny opoziční Strany práce. Z té už k Šaronovi přeběhl ministr bez portfeje Chaim Ramon. Hovořilo se dokonce i o poraženém kandidátovi na předsedu Strany práce a laureátovi Nobelovy ceny míru Šimonu Peresovi, ale jeho poradci v pondělí ráno oznámili, že Peres svou stranu neopustí.

Předčasné volby nejsou v Izraeli nic neobvyklého - od roku 1996 byly předčasné všechny a ty příští, které se místo řádného termínu v listopadu 2006 uskuteční už v březnu, budou v posledních deseti letech už páté. Hlavní volební duel o premiérské křeslo nepochybně svedou Šaron a Perec. Šaron, kterému bude v únoru 78 let, je však zkušený politik, který umí využít nevýhody ve svůj prospěch. Než na čtvrteční schůzce s hyperaktivním socialistou Perecem svolil k předčasným volbám, seznámil se s průzkumy veřejného mínění. Perece chce v křesle premiéra vidět 22% Izraelců, zatímco Šarona ve funkci podporuje 41%. Souhlasit s předčasnými volbami s takovými výsledky Šaronovi jistě nedělalo potíže.

Spustit audio