Izrael, Egypt a jejich politika vůči Íránu

12. květen 2009

Nebývá zvykem, aby premiér země, kterou navštívila hlava jiného státu, odletěl ještě během pobytu cizího hosta na návštěvu do jiné země. To se tentokrát stalo v Izraeli, kde zrovna pobývá papež Benedikt XVI.

Izraelský premiér Netanjahu však přece odletěl na krátkou návštěvu do egyptského letoviska v Šarm al šajchu, kde ho přijal prezident Husní Mubarak. Na podobnou návštěvu ještě tento týden Netanjahu odejde do jiné sousední země, totiž Jordánska, aby se zde setkal s králem Abdulláhem. V obou případech se bude mluvit o tomtéž - a to o společné politice arabských zemí a Izraele vůči Íránu. Netanjahu totiž už 18. května pojede do Washingtonu a chce tam prezidentu Obamovi předestřít pokud možno co nejjednotnější stanovisko.

Jak známo, Obama přišel s iniciativou vstřícnosti vůči teheránu, kterému by se prý měla dát šance. Je možná paradoxní, ale zároveň velmi logické, že země tak rozdílné, jako je Izrael a jeho arabští sousedé, mají tváří v tvář Íránu a Obamově politice stejný zájem. Totiž nepřipustit, aby případná nedůsledná nebo naivní politika Spojených států nevedla k situaci, v níž budou Arabové i Izraelci čelit íránskému nebezpečí. Připomeňme, že na rozdíl od sunnitských arabských zemí je Írán zemí šíitskou, a perskou, tedy nearabskou, a zejména v posledních letech vykazuje velkou chuť přinejmenším ovlivňovat dění v rozsáhlé oblasti Blízkého východu.

O tom, že Izrael považuje Írán za ohrožení své bezpečnosti, nebo dokonce existence, nemá smysl se rozepisovat, jde o fakt dobře známý a mnohokrát komentovaný. Je ale méně známé, že z íránského sebevědomí, které by eventuelně mohlo být podpořeno i jadernou zbraní, mají strach i arabské sunnitské země. Ty měly možnost pozorovat, jak se Libanon prostřednictvím Hizballáhu dostal do područí Íránu, a jen zčásti zabránili proniknutí íránského vlivu do palestinského hnutí, kdy zejména Hamas je čím dál více bližší vlivu Teheránu.

Nyní je to v první řadě Egypt, který vede protiíránskou koalici. Jeho představitelé tvrdí, že v uplynulých týdnech egyptská armáda rozbila buňku aktivistů libanonského hnutí Hizballáh, která operovala v oblasti Sinaje poblíž hranic s Gazou a Izraelem. Egypt se domnívá, že je to první předzvěst hlubšího vměšování Íránu do egyptské politiky - egyptský ministr zahraničí nedávno otevřeně označil íránské aktivity v oblasti za podvratné. Nemenší obavy má jiný americký arabský spojenec v oblasti, totiž Saúdská Arábie, která je k Íránu o poznání blíž a navíc se obává zneužití šíitské menšiny, která sídlí na východě země, právě v oblasti saúdských ropných polí. Ještě větší strach mají některé menší země Perského zálivu, zejména Bahrajn a Spojené arabské emiráty, které mají s Íránem nevyjasněné hranice. Sdružení šesti zemí Perského zálivu vydalo společné stanovisko, které vyjadřuje obavy z budoucnosti v sousedství Íránu. Vyjádřily také obavu, aby americké námluvy v Teheránu nebyly na jejich úkor.

Je dobře známo, že Izrael přinejmenším uvažuje o nějakém preventivním úderu proti jaderným zařízením v Íránské islámské republice. To pravděpodobně není možné bez spolupráce, nebo přinejmenším pasivního souhlasu Spojených států. Obamova administrativa, která má zájem vyřešit nejen íránský, ale i palestinský problém, Jeruzalému naznačuje, že by bylo vše mnohem snazší, kdyby Izraelci udělali takové ústupky, které by vedly k uvolnění situace mezi nimi a Palestinci. To si nepochybně myslí i arabské země, které v minulosti udělaly s osudu Palestinců nástroj své politiky vůči Izraeli, ale tváří v tvář íránskému nebezpečí svá stanoviska mění.

V posledních dnech některé své pozice přinejmenším rétoricky zmírnil Hamas, možná pod egyptským nátlakem. Podle nepotvrzených zpráv z palestinských kruhů Egypt a Jordánsko tlačí na ostatní arabské země, aby pozměnily takzvanou Arabskou iniciativu, tedy mírový plán z roku 2002 tak, aby více vyhovovala izraelským představám. Proč - právě proto, aby se tím uvolnila nejen situace na izralsko-arabské frontě, ale především aby se tím uvolnily ruce izraelským i arabským diplomatům při nátlaku na Teherán a na Washington ve věci postoje k Íránu. Podle jiných zpráv je situace dokonce ještě více horká - arabské státy prý naznačily Izraeli, že jsou ochotny ho tiše podpořit, pokud by se rozhodl na íránská jaderná zařízení zaútočit, a tím zbavit ohrožení nejen sebe, ale i je.

To jsou vše jen spekulace, které se nedají ověřit. Je nicméně pravděpodobné, že právě na základě tlaku z Blízkého východu vypustil Bílý dům neoficiální zprávu, podle které jako první deadline pro jednání s Teheránem byl stanoven letošní říjen - jinými slovy Washington vyslyšel nářky svých spojenců, že tlak na Írán bude bez časových limitů bezzubý. Nejoptimističtější varianta vývoje zní, že rostoucí teplota a tlak mezinárodních vztahů v oblasti povede k rozsáhlému překonfigurování poměrů - například rychlé dohodě mezi Izraelem, Palestinci a Sýrií, a případně i Amerikou a Íránem. Jsou však i méně optimistické varianty.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio