Izrael má novou vládu

4. květen 2006

Designovaný izraelský premiér Ehud Olmert završil obtížná koaliční jednání a sestavil nový kabinet, který ve čtvrtek získal souhlas parlamentu a složil přísahu.

0:00
/
0:00

Vláda bude mít 25 ministrů ze čtyř politických stran - Kadimy Ehuda Olmerta, která vyhrála březnové parlamentní volby a získala v Knesetu 29 křesel, levicové Strany práce Amira Perece, která skončila jako druhá s 19 mandáty, ultraortodoxní strany Šas, která obsadila 12 křesel, a z nového subjektu na izraelské politické scéně, Strany důchodců Gil, se sedmi parlamentními mandáty. Koalice tak ve 120členném Knesetu disponuje 67 hlasy a premiér ji chce v nejbližší budoucnosti ještě rozšířit.

Ehud Olmert označil už březnové volby za celonárodní referendum o dalším vyklízení židovských osad na Západním břehu Jordánu a vstup koaličních stran do vlády podmínil jejich souhlasem s předběžně nastíněným evakuačním plánem. U Strany práce ani důchodců s tím problém neměl, ale v případě Šasu nakonec od svého požadavku ustoupil a ponechal mu čas na rozhodnutí až do chvíle, kdy bude evakuace aktuální, tedy zhruba za půldruhého roku. Pokud ale Šas svůj souhlas nakonec nedá, ocitne se premiér ve stejně nelehké situaci jako vloni jeho předchůdce Ariel Šaron, když mu vlastní strana odmítala umožnit evakuaci z pásma Gazy. Šas, který patřil k nejaktivnějším a nejobtížnějším odpůrcům vyklízení osad, zase vstupuje do vlády, která má tento bod v programu, a proto si vysloužil ostrou kritiku osadníků a ostatních náboženských stran. Momentálně jsou však pro něj důležitější čtyři ministerstva a příslib zvýšení rozpočtových výdajů na chudé a na děti.

Sociální témata provázela i jednání Kadimy se Stranou práce. Největší boj strany svedly o zvýšení minimální mzdy, které patřilo k hlavním tématům předvolební kampaně Amira Perece - a dosáhly kompromisu. Olmert odmítl Perecovi přenechat ministerstvo financí, a místo toho mu nabídl klíčový resort obrany. Perec jej nakonec přijal - k úžasu a zděšení médií i mnoha politiků. Bezpečnost má v Izraeli zásadní význam, a proto ministerstvo obrany většinou řídí zkušení generálové a stratégové. Jelikož Perec bude ve své nové funkci muset čelit nejen vzmáhající se vlně palestinského terorismu, ale také rostoucí hrozbě Al-Kajdy a jadernému nebezpečí Íránu, panují obavy, že úkol nezvládne. Nejenže nemá žádné politické zkušenosti, ale nemůže se ani chlubit věrohodnou vojenskou kariérou, protože většinu vojny strávil rekonvalescencí po úrazu. Strana práce získala v nové vládě celkem šest ministerských křesel a jednoho ministra bez portfeje a kromě obrany bude řídit ministerstva školství, národní infrastruktury, zemědělství, kultury a sportu a cestovního ruchu.

Strana důchodců Gil získala dva resorty: zdravotnictví a nově vytvořené ministerstvo pro seniory, v jehož čele zasedne předseda Gilu, 79letý Rafi Eitan. Tento bývalý agent Mosadu je znám nejen svou osobní účastí při dopadení nacistického zločince Adolfa Eichmanna v Argentině, ale také jako řídící důstojník amerického proizraelského špiona Jonathana Pollarda, který byl odhalen v roce 1985 a o rok nato odsouzen k doživotnímu trestu. Právě Pollard vznesl oficiální stížnost proti Eitanovu jmenování u izraelského Vysokého soudního dvora s tím, že Eitan je na ministra nevhodným kandidátem. Pollard mu vyčítá, že jej kdysi hodil přes palubu a neusiloval o jeho mírnější trest. Soud však jeho stížnost zamítl a Eitanovo jmenování nepozastavil, nicméně uložil Ehudu Olmertovi, aby do tří týdnů soudu vysvětlil, proč Eitana považuje za vhodného adepta na přidělenou funkci.

Samotná Kadima si udržela klíčové resorty zahraničí, financí, spravedlnosti a vnitra. Nejstarší aktivní izraelský politik Šimon Peres, přeběhlík ze Strany práce, bude vicepremiérem s agendou místního rozvoje. Zahraniční věci bude nadále řídit dosavadní ministryně Cipi Livni a ve vládě zůstává i bývalý ministr obrany Šaul Mofaz, avšak ve funkci ministra dopravy. Dosavadní ministr vnitřní bezpečnosti Gideon Ezra bude mít na starosti životní prostředí, zatímco bezpečnost bude zajišťovat bývalý náčelník zpravodajské služby Šin Bet Avi Dichter.

Program vlády Ehuda Olmerta slibuje zrušení dalších židovských osad na Západním břehu Jordánu, v ideálním případě ve spolupráci s Palestinci. Olmert již dříve prohlásil, že pokud palestinská vláda teroristického Hamasu v dohledné době nesplní tří mezinárodní podmínky - tedy neuzná Izrael a uzavřené izraelsko-palestinské dohody a nezřekne se násilí - bude vláda postupovat jednostranně. Platforma nového kabinetu rovněž obsahuje řadu sociálních opatření, jako mírné zvýšení minimální mzdy, rozšíření zdravotnických služeb hrazených státem nebo reformy školství. Prvním úkolem nového kabinetu však bude urychlené schválení rozpočtu na tento rok; pokud by parlament rozpočet neschválil do 45 dnů, musely by se konat předčasné volby. Už koncem května čeká nového premiéra setkání s americkým prezidentem Georgem Bushem ve Washingtonu a brzy nato s egyptským vůdcem Husním Mubarakem zřejmě v Šarm aš-Šajchu.

Spustit audio