Izraelský premiér Ariel Šaron jednal s americkým prezidentem Georgem Bushem

13. duben 2005

Izraelský premiér Ariel Šaron je skoro přesně po roce opět na návštěvě Spojených států. Hlavním bodem jeho programu bylo pondělní jednání s americkým prezidentem Georgem Bushem. Zatímco loňské setkání obou politiků se však neslo v duchu dokonalé harmonie a Šaronovi přineslo několik bezprecedentních Bushových prohlášení, letošní schůzka odhalila rozdílný pohled na budoucnost Blízkého východu. Ten vyšel najevo až při společné tiskové konferenci po summitu, protože v soukromém rozhovoru se oba státníci ožehavým tématům vyhnuli a věnovali se jen shodným postojům.

Po svém loňském dárku Izraeli v podobě uznání práva na existenci alespoň některých židovských osad a odmítnutí návratu palestinských uprchlíků na území židovského státu se Bush v pondělí na svém ranči v texaském Crawfordu snažil svůj celkový postoj více vyvážit, aby ukázal, že je objektivní a nestraní pouze Izraelcům. Od loňského dubna došlo totiž k zásadní změně situace - v cestě mírovému procesu už nestojí Jásir Arafat a Spojené státy podporují jeho nástupce Mahmúda Abbáse.

Bush stejně jako vloni pochválil Šarona za plánovaný odsun z pásma Gazy a za odvahu a odhodlání, s jakými premiér svůj záměr prosazuje. Jiný pohled než Šaron má však Bush na rozšiřování a výstavbu židovských osad na Západním břehu Jordánu. K této otázce nicméně přistoupil nejednoznačně: na jednu stranu výslovně stvrdil svůj loňský souhlas s tím, aby tamější větší konglomerace zůstaly v izraelských rukou, a zopakoval názor, že novou územní a demografickou realitu na Blízkém východě je třeba vzít v úvahu i při jednání o konečném statusu samostatného palestinského státu. Na druhé straně ale vyjádřil nesouhlas s rozšiřováním stávajících osad, jak je odmítá i mezinárodní mírový plán zvaný cestovní mapa.

Šaron byl naopak zcela jednoznačný. Prohlásil, že Izrael má v úmyslu si větší bloky osad v budoucnu ponechat a že pod izraelskou kontrolou zůstane i sporná osada Ma'ale Adumim nedaleko Jeruzaléma, která bude navíc s městem propojena. Šaron se také na rozdíl od Bushe domnívá, že plnění cestovní mapy ještě vůbec nezačalo, a to především proto, že předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás zatím nezakročil proti teroristickým organizacím.

Zatímco Bush o Abbásovi a jeho úsilí o zvládnutí terorismu hovořil poměrně pochvalně, Šaron Abbásův postup odsoudil jako nedostatečný a zdůraznil, že teroristické útoky zatím neustaly. Jen o posledním víkendu Palestinci 74krát ostřelovali oblast s nejhustším osídlením v pásmu Gazy zvanou Guš Katif, tedy osady, které budou za pár měsíců evakuovány. A podle nejnovějších amerických a izraelských zpravodajských informací dokonce palestinské teroristické organizace hodlají koncem června v plné míře obnovit atentáty na Izraelce.

Dobrou zprávou pro Izrael však bylo Bushovo pondělní prohlášení, že Spojené státy budou s Izraelem spolupracovat na rozvoji Negevské pouště a Galileje. Tím prezident naznačil, že Washington přece jen finančně přispěje na přemístění zhruba osmi tisíc osadníků z pásma Gazy, jak by si Izrael přál. Navzdory určitým verbálním nejasnostem však bylo Bushovo poselství jasné - Spojené státy chtějí, aby co nejdříve vznikl samostatný a demokratický palestinský stát v čele s Mahmúdem Abbásem. Největší riziko pro tento cíl ale představují samotní Palestinci. Abbás nejen prokazuje stále větší neschopnost zkrotit teroristy a nastolit pořádek, ale otálením s reformami oslabuje pozice vládní strany Fatah a posiluje radikální Hamas, který by se tak mohl v červencových parlamentních volbách stát vůdčí politickou silou. Američané se proto snaží Abbáse co nejvíc podpořit. Podle nejmenovaných amerických zdrojů, citovaných izraelskými médii, chtějí také posílit mandát nového amerického zmocněnce generála Williama Warda, jehož úkolem je pomoci Palestincům s reformou bezpečnostních složek. Ward totiž ani po měsící svého působení na Blízkém východě nedosáhl žádných výsledků a nedokázal ani zabránit ostřelování židovských osad. Dalším vyjádřením americké podpory by měla být návštěva Abbáse ve Washingtonu, plánovaná na tento měsíc, i když některé americké a izraelské zdroje tvrdí, že Američané cestu odložili, dokud Abbás nepodnikne konkrétní kroky k posílení bezpečnosti.

Experti ve Washingtonu, kteří sledují mírový proces na Blízkém východě, v posledních týdnech varovali, že bez výrazného zásahu Spojených států se rozplyne impuls k obnově mírového procesu, jímž je plán stažení Izraele z pásma Gazy, a celá oblast se znovu propadne do bludného kruhu násilí a frustrace. Příští týden mají proto na Blízký východ přijet poradci prezidenta Bushe Elliott Abrams a David Walsh, aby na místě zjistili, jak předsedu palestinské samosprávy co nejúčinněji posílit.

Spustit audio