Izraelští osadníci si nepřejí evakuaci z pásma Gazy a další nejnovější události v Izraeli

17. září 2004

V Izraeli ve čtvrtek nastal Nový rok, začaly takzvané Vysoké svátky, a politický život se na tři týdny zastavil. Premiér Ariel Šaron si proto pospíšil, aby ještě předtím stihl stvrdit svůj záměr evakuovat do konce příštího roku osady z pásma Gazy, a prosadil ve vládě schválení zásad odškodnění pro osadníky a vyplácení záloh těm, kteří odejdou dobrovolně. Jeho plán, jehož realizace bude podle odhadů stát zhruba jednu miliardu dolarů, totiž zatím není zajištěn jediným zákonem. A situace se v poslední době opět trochu zkomplikovala a k nesouhlasu Šaronovy strany Likud s evakuací přibyly další potíže.

V minulých dnech chtěla kabinet opustit Národní náboženská strana, ale v neděli nakonec odhlasovala setrvání v koalici, přestože se stažením z Gazy nesouhlasí. I když ale Šaronovi odpadly starosti o doplňování koalice, začínají mu je dělat osadníci. Jejich hlavní organizace, Rada židovských osad v Judeji, Samaří a pásmu Gazy v neděli na protest proti plánované evakuaci zorganizovala demonstraci v Jeruzalémě, které se zúčastnilo skoro 60.000 lidí.

Známé osobnosti z řad osadníků sepsaly protestní petici, ve které plánovanou evakuaci nazvaly "zločinem proti lidskosti", a ultrapravicové kruhy varovaly Šarona před násilným stěhováním obyvatel osad s tím, že by mohlo vyústit v občanskou válku. Aktivní nesouhlas s evakuací podněcují zejména ortodoxní rabíni, v pásmu Gazy významná autorita, neboť většina zdejších osad má náboženský charakter. Počátkem týdne izraelská média upoutalo prohlášení jistého rabína Josiho Dajana, bývalého člena zakázané extremistické náboženské strany Kach, že je ochoten provést obřad jménem "pulsa denura", při kterém by vyřkl kletbu na Ariela Šarona, a že si přeje Šaronovu smrt. Média zdůraznila, že tentýž obřad vykonal stejný rabín krátce před smrtí premiéra Jicchaka Rabina v roce 1995.

A jelikož v poslední době přibylo výhrůžek smrtí Šaronovi a Jonatanu Basimu, který byl jmenován hlavním koordinátorem evakuace osad, a protože Jicchaka Rabina zavraždil ortodoxní žid, policie celou věc nebere na lehkou váhu, a tak zahájila vyšetřování rabína Dajana kvůli podněcování k vraždě.

Další komplikací pro Šarona by mohl být jeho spolustraník a největší politický rival, ministr financí Binjamin Netanjahu, který začal otevřeně požadovat celonárodní referendum o evakuaci osad. To Šaron odmítá, protože na něj není dostatek času, jak tvrdí, ale po neúspěšném hlasování Likudu má možná přece jen trochu strach z výsledku. Přestože podle průzkumů podporuje zrušení osad v pásmu Gazy 70% Izraelců, celých 58% nechce osadníky vystěhovat násilím. Netanjahu tvrdí, že chce referendem uklidnit rozbouřenou politickou scénu, ale analytikové soudí, že vytáhl do předvolebního boje s cílem vyhrát stranické primárky a vrátit se do funkce premiéra.

Snad aby uklidnil znepokojené osadníky, Šaron v novoročním interview pro izraelské novináře zdůraznil, že má v úmyslu vyklidit pouze 21 osad v pásmu Gazy a čtyři na Západním břehu, ale nikoli ostatních více než 150 měst a vesnic na Západním břehu, které mají pro Izrael strategický význam. V to doufala izraelská levice i mezinárodní společenství, ale Šaron to zatím nepřipustil. V rozhovoru také vysvětlil, proč nechce o současném stažení jednat s Palestinci: evakuace by se tak stala vstřícným krokem, kterým by Izrael Palestince zbavil povinnosti zakročit proti teroristům. To předpokládá a vyžaduje mezinárodní mírový plán, zvaný cestovní mapa, kterou Izrael přijal a podle Šarona je stále připraven realizovat. Dohody z norského Osla, podepsané před 11 lety, jsou mrtvé, prohlásil premiér. Pro Izrael znamenaly jednu z největších katastrof v dějinách státu, protože otevřely dveře teroristům, vysvětlil.

Izraelští vojáci mezitím pokračují v operaci proti teroristům na Západním břehu. Po dvojitém sebevražedném útoku v Berševě koncem srpna armáda akci ještě zintenzívnila, a zatímco dosud likvidovala pouze organizátory atentátů, nyní rozšířila cílené útoky i na teroristy potenciální. Výsledkem bylo 15 mrtvých řadových členů organizace Hamas v jejich výcvikovém táboře minulý týden, tři mrtví předáci Mučedníků od Al-Aksá v Džanínu v pondělí, ve středu devět mrtvých ozbrojenců Arafatova hnutí Fatah v Nábulusu a Džanínu a celkem 1.500 zatčených. Strategie cílených útoků je terčem protestů řady zemí v čele s Evropskou unií, ale v Izraeli má silnou podporu - za účinnou a produktivní ji považuje 89% obyvatel.

V době současných svátků je izraelská armáda v plné pohotovosti, protože jako vždy dostala řadu varování před teroristickými útoky. Až svátky 8. října skončí, premiér Šaron hodlá dál uskutečňovat svůj plán stažení z pásma Gazy: chce, aby vláda do 24. října schválila zákon, který stanoví zásady evakuace, a už začátkem listopadu ho předložila Knesetu. Jeho projednávání se odhaduje zhruba na dva měsíce. Pokud s ním poslanci vysloví souhlas, bude Šaronova pozice o hodně silnější a vyklizení pásma Gazy bude vypadat realističtěji.

Spustit audio