Já se z toho osypu. Kůže reaguje při jakémkoli onemocnění jako první, říká doktorka Cajthamlová

12. leden 2024

Projev vyrážky na těle i obličeji může být příznakem mnoha chorob. Některá navíc svědí, jiná bolí a některá vadí spíš esteticky. „Svědění je považováno za víc stresující příznak než bolest. Někdy se předepisují i antidepresiva,“ říká doktorka Kateřina Cajthamlová.

Paradoxně výraz „vyrážka“ v kožní ambulanci většinou neuslyšíte. „Vyrážka je spíš takové lidové označení pro něco, co se objeví na kůži relativně rychle. Kožních chorob je asi dva tisíce, vyrážkou se jich projevuje kolem 90 procent,“ shrnuje kožní lékař Petr Arenberger.

Lékařský slovníček

Makula – flek, různě velký, různě barevný, příklad kopřivka

Papula – hrbolek, výstupek. Je to jemná drobná krupička na kůži

Vezikul – pupínek naplněný tekutinou, příklad opar

Příčiny vyrážky

Vyrážkou se projevují i některé virové infekční nemoci, jako jsou zarděnky nebo ve třetině případů i mononukleóza. Z bakterií může potrápit streptokok a způsobit onemocnění zvané růže. Bakteriální svědivou nemocí je i lepra.

Parazit zákožka svrabová zase způsobuje svrab. Na vině jsou někdy alergie, hormonální změny nebo genetické příčiny. „Vyrážka je de facto vedlejším účinkem všech léků. Záleží, jestli je kůže právě to místo toho nejjemnějšího odporu,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

Rychlost projevů je různá, například u lupénky je to relativně pomalé, při alergické reakci se projevy dostaví do dvaceti minut.

„Říká se, já se z toho osypu. A kůže reaguje při jakémkoli onemocnění jako první. Je to povrchní orgán, na kterém se změny projeví. Třeba v obličeji. Byla vytvořena i celá orgánová mapa obličeje, podle které lze usoudit, kde může nastat problém a jaké oblasti těla bychom se tedy měli věnovat. Jsou samozřejmě potřeba další vyšetření,“ říká lékařka.

Orientační přehled mapy obličeje

  • čelo – problémy s tenkým střevem
  • na bocích čela a spáncích – močový měchýř
  • nad obočím – srdce
  • kořen nosu – játra
  • hřbetu nosu – slinivka
  • pod očima – ledviny
  • nad horním rtem – srdce
  • brada – pohlavní orgány
  • spodní část tváře – plíce
  • nosoretní rýhy – tlusté střevo

Vyrážka může svědit, bolet nebo nemusí dělat nic. „Typickým svědivým projevem je výsev atopického ekzému. Pokud to nesvědí, nejedná se o ekzém. Podobný protipól je třeba druhé stadium syfilis,“ říká profesor Arenberger.

„Svědění je považováno za víc stresující příznak než bolest. Někdy se nasazují i antidepresiva. Malým dětem se zavazovaly ručičky a stříhaly nehty, aby to nedělaly,“ připomíná Kateřina Cajthamlová.

V případě akné je základní prevencí dostatečné, ale nikoli nadměrné čištění pleti.

Akné nezná věku

Dětské atopické ekzémy většinou v pubertě mizí a přemění se občas na akné. „Akné nezná věku. Je to záležitost hormonálních změn, otírání kůže, stresu, problém může dělat kosmetika. Zásadně ho nemačkejte, je infekční, roznesete si ho dál po obličeji. Dobré bývají preparáty s kyselinou salicylovou nebo benzoylperoxid, pomáhají retinoidy, tedy deriváty vitamínu A. Někdy se nasazují i antibiotika.“

Jednoduchá odpověď na to, jak zklidnit svědivé projevy, není. Nebo by byla špatná. „Dá se obecně říct, že ty projevy, které jsou suché, se mastí, ty které jsou vlhké, se suší.“ Za svěděním může být i mechanické poškození kůže nebo stres.

Co pomáhá

  • Kůži chladit a promašťovat, pomáhají krémy s močovinou i otužování kůže
  • Dětem a dospívajícím pomáhají ozdravné pobyty u moře
  • Pomáhá i biologická léčba
  • Nedrbat, neškrábat
  • Zkusit zjistit příčinu, například pokud je vyrážka kolem dolních víček, která i natékají a běžná léčba nezabírá, zkusit alergologii nebo si nechat udělat vyšetření ledvin

Dají se streptokokové infekce účinně léčit? Je pravda, že papilomy na krku či obličeji způsobují červi a paraziti? Proč tento dotaz rozohnil doktorku Kateřinu Cajthamlovou, se dozvíte při poslechu pořadu Vesele a zdravě.

Spustit audio