Jablka jsou letos hodně sladká, mošt bude jako med

27. září 2018 07:32

Moštárny jedou na plný výkon. Příroda byla štědrá, úroda ovoce veliká, a proto si lidé více než v předcházejících letech nechávají vyrobit mošt. I do moštu ale musí jít kvalitní jablka.

„Například jablko, které je naťuknuté od vosy, musí pryč, protože tam začíná hniloba. Když jablka vybereme, jdou do pračky, kde se omyjí, a potom do drtiče a na lis,“ popisuje vedoucí zpracovny společnosti Zemcheba Chelčice Luboš Vybíral.

Jablek se letos urodilo opravdu hodně. Jejich kvalita je na Chelčicku sice horší kvůli červnovému krupobití, ale na kvalitu moštů to nebude mít vliv. „My jablka musíme přebrat, špatná od krup tam nepůjdou. Ale tím, že letos bylo hodně slunce, jsou jablka skutečně sladká, mošt bude opravdu skvělý,“ říká ředitel společnosti Jaroslav Muška.

Zemcheba Chelčice podle něj pravidelně vyrábí velké množství moštu. „Když nemáme jablka svoje, tak kupujeme od kolegů, ale v letošním roce budeme soběstační, protože jablek máme sami hodně,“ dodává.

Z jablek vznikne nejenom mošt, ale i další pochoutky jako dřeně na výrobu marmelád. Chelčičtí ovocnáři budou zpracovávat jablka až do konce dubna.

Související