Jak na hrazený PCR test? Kdo se zaregistruje jako samoplátce, musí si test sám zaplatit

16. červen 2021

Protilátky, certifikáty a PCR testy zdarma, to jsou témata, o kterých budeme mluvit v Koronafokusu speciál, který už tradičně patří odpovědím na otázky posluchačů. Na dotazy odpovídá vědecká redaktorka Eva Kézrová.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Proč se jako důkaz nemoci covid-19  a tím pádem imunity neuznávají protilátky zjištěné testem? Týká se to i získání takzvaného covid pasu.

Protože zatím se neví přesně, kolik protilátek stačí k ochraně. A hlavně se neví, jak dlouho v těle zůstávají. A je celkem jedno, o jaký druh protilátek se jedná. Vědci na tom stále pracují.

Čtěte také

Problém je i v tom, že testy neměří buněčnou imunitu, která je z hlediska ochrany podstatnější, ale pouze hladinu Imunoglobulinu G – tedy IgG – v krvi, která prokazuje pouze to, že dotyčný covid prodělal.

„Je takové pravidlo, že lidé, kteří nemoc prodělali bezpříznakově, mají průměrně horší imunitu. Zatím se ale neví, jak dlouho komukoliv imunita vydrží. Máme na to příliš krátkou dobu. Vypadá to, že lidé, kteří onemocněli při jarní vlně, si udržují vysoké relativně hladiny protilátek a případy reinfekcí nejsou příliš časté,“ tvrdí imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd.

A protože zatím není jednoznačně stanovená hladina protilátek a doba, po kterou člověka chrání, není test na protilátky podkladem pro zisk certifikátu.

Jak na cestování

Potřebuji do Řecka PCR test, pokud se nechám zdarma otestovat a certifikát si pak stáhnu z ocko.uzis.cz? Bude to stačit pro vycestování?

Čtěte také

Ano, bude to stačit, pokud ovšem posluchačka bude mít PCR test přesně podle požadavků řecké strany, která uznává jen testy z nosohltanu nebo krku – a nikoli testy kloktací nebo ze slin.

Podrobné podmínky ohledně vycestování do jednotlivých zemí jsou na stránkách ministerstva zahraničí.

Podle Lukáše Trnky z Národní agentury pro komunikační a informační technologie chybí v certifikátu o testu záměrně číslo pasu. Protože v evropském certifikátu zvaném covid pas je důležitější QR kód než číslo cestovního pasu.

„Je to proto, aby QR kód nesl co nejméně osobních údajů. Na tom se shodly jednotlivé státy Evropské unie. A je to také proto, že ne všichni mají cestovní pas, často třeba děti,“ vysvětluje Trnka.

Jak na test na účet pojišťovny

Jak se zaregistrovat na PCR testy zdarma? Když zvolím na stránce laboratoře variantu jako samoplátce, musím test uhradit, i když mám nárok na test zdarma?

Čtěte také

Bohužel ano – protože vybrána byla varianta samoplátce.

Kdo chce bezplatný PCR test, tak musí tuto možnost zvolit už při registraci. Například hlavní město má webovou stránku pro registraci na covidové testování po celé Praze, ale testy hrazené pojišťovnou bez žádanky web nenabízí. Pro PCR test na účet pojišťovny je tak nutná registrace přímo přes jednotlivé laboratoře, případně nemocnice.

Má to tu výhodu, že člověk zjistí i způsob odběru, který je důležitý pro cesty do některých zemí.

Kdy se očkovat po covidu

Kdy se mají očkovat proti covidu-19 lidé, kteří nemoc prodělali? Doporučuje se odstup tří měsíců mezi vakcínou a nemocí.

Čtěte také

To, že se postupně otevírají registrace k očkování pro různé věkové skupiny, totiž neznamená, že se každý musí okamžitě registrovat. Postupná registrace podle věku byla důležitá na rozjezd systému.

Teď se mohou nechat očkovat lidé od 16 let. Ti, kteří nemoc prodělali před více než třemi měsíci, teď mohou díky svému věku, který je nadále v systému očkování prioritou, získat termín rychleji než lidé mladší.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Poradnu Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

autor: Eva Kézrová
Spustit audio

Související