Jak přehrát Theoru

30. květen 2014

Pro internetové uživatele, kteří by si chtěli vyzkoušet Theoru na svém počítači, jsme dali dohromady seznam multimediálních přehrávačů, které buď tento formát přímo podporují a nebo se dají rozšířit o potřebné pluginy.

Microsoft Windows

Pokud používáte operační systémy od firmy Microsoft (Windows XP, Windows 2000), můžete využít directshow filtr, které bezproblémově zajistí běh všech formátů od sdružení Xiph.org např. v multimediálním přehrávači Windows media player.
www.illiminable.com/ogg

Alternativním řešením může být instalace přehrávače Real player (www.real.com) a instalace speciálních Xiph.org pluginů pro tento přehrávač.
www.helixcommunity.org/projects/xiph/

Poslední možností je instalace přehrávače VLC media player, který umí přehrát OggTheoru rovnou po nainstalování. www.videolan.org/vlc/

Linux

Distribuce s operačním systémem linux nemají žádné větší problémy s přehráním Theory. Prakticky hned po instalaci systému , pokud jste zvolili při instalaci mutlimédia a nebo podobnou sekci (záleží na konkrétní distribuci), je dostupný multimediální přehrávač s podporou Theory a zároveň nainstalovaná knihovny libtheora,libvorbis a libogg. Mezi ty nejznámější patří Kaffeine Player (kaffeine.sourceforge.net), MPlayer (www.mplayerhq.hu), Xine (xinehq.de) a nebo již zmiňovaný VLC media player (www.videolan.org/vlc/). Aspoň jeden z těchto programů by měl být dostupný v rámci distribuce.

Alternativní možností je instalace linuxové verze program Real Player (www.real.com) a nebo Helix Player (player.helixcommunity.org/) vyvíjeného v rámci HellixCommunity.

Macintosh Uživatelé operačních systému pro počítače Macintosh mohou si nainstalovat speciální QuickTime komponenty, které umožní přehrát všechny formáty od sdružení Xiph.org v multimediálním přehrávači QuickTime 7.
www.xiph.org/quicktime/

Spustit audio