Všechny články
-
Gin s mravenci, rum z řepy a cibulová tequilla. Ochutnejte Madsovy udržitelné destiláty
Všechno jde, když se chce, říká jedno známé české rčení. Řídí se jím i Mads Nielsen z dánského ostrova Samsø, který tam v roce 2017 založil palírnu alkoholu.
-
Dánská farma na vánoční stromečky našla nové využití. Je z ní největší stromové bludiště na světě
Zatímco v řecké mytologii potřeboval Théseus pro cestu labyrintem Ariadninu nit, na dánském ostrově Samsø stačí mít trochu znalostí.
-
Knihovny jako fyzické místo nemůže umělá inteligence nikdy nahradit, myslí si šéf pražské bibliotéky
„Když jsem se před lety stal ředitelem knihovny, měli jsme plno politiků, kteří říkali, že nechtějí stavět nové budovy, protože všechno je na internetu,“ říká Tomáš Řehák.
-
Nemocnice by před nebezpečnými viry mohl chránit „ostnatý drát“
Vědecké týmy z univerzit ve Španělsku a Austrálii vyvinuly nový nanomateriál, který by měl proti virům fungovat podobně jako ostnatý drát proti nezvaným návštěvníkům.
-
Rok 2023 v zahraničí: Napínavé volby v Evropě, rozsáhlá zemětřesení a válka mezi Izraelem a Hamásem
Rok 2023 možná vystihuje prohlášení generálního tajemníka Antónia Guterrese, který uvedl, že skončila éra globálního oteplování a začala éra globálního varu.
-
Odkud se vzal Halloween? Kořeny má v Irsku. Zapálená lucerna má chránit dům před zlými duchy
Průvody ve strašidelných maskách, sladkosti a vydlabané dýně. To jsou hlavní znaky Halloweenu, který je populární zejména ve Spojených státech. Odkud tradice pochází?
-
Nejsme odsouzeni k zániku. Ještě není pozdě změnit současnou trajektorii, říká biochemik Hessen
„Největší hrozbou pro naši planetu je domněnka, že ji zachrání někdo jiný.“ Těmito slovy zakončuje své přednášky expert na koloběh uhlíku v přírodě Dag Hessen.
-
Dobrý nápad je k nezaplacení. Celá Evropa si chce dát finské NATO pivo
Když pár kamarádů společně vaří pivo, to není nic neobvyklého. Že se ale podobná partička stane známou po celé Evropě, to vyžaduje dobrý nápad a trochu štěstí.
-
Oblíbená švédská pochoutka surströmming vznikla náhodou a rozhodně je lepší jíst ji venku
Rybáři se kdysi snažili ušetřit na nákupech soli a vznikl z toho fermentovaný sleď. Surströmming dodnes rozděluje Švédy a turisty, část ho miluje, část ho nemůže vystát...
-
Typická švédská svačina? Knäckebrot! Leksandská továrna je peče přes 200 let
Tak jako v Česku všichni znají z pečiva Šumavu, Švédové znají Leksands. V malém městečku asi tři hodiny severně od Stockholmu se pečou oblíbené knäckebroty.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- …
- následující ›
- poslední »