Jakuba Katalpa: Zuzanin dech. Příběh o vůli přežít cokoli – smrt rodičů, koncentrační tábor i zmrzačený vztah

29. duben 2022

Jsou tři – Zuzana, Hanuš a Jan. V době, kdy jsou dětmi, je svět ještě v pořádku. Později se všechno změní. Ona miluje jednoho z nich, ji milují oba dva. Zuzana Liebeskindová je dcerou dobře situovaného židovského cukrovarníka, prožívá krásné a bezstarostně sladké dětství v malém městečku Holašovice. V březnu 1939 přijdou Němci a ona je nucena rychle dospět. Stejně jako její dva kamarádi. Každý ale dospěje k něčemu jinému…

Účinkuje: Andrea Elsnerová
Připravila: Jakuba Katalpa
Napsala: Jakuba Katalpa
Dramaturgie: Petr Turek
Zvukový mistr: Radek Veselý
Zvuková spolupráce: Miroslav Tóth
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: v roce 2021

Příběh odehrávající se v polovině 20. století o rodině, jejíž osud určil židovský původ, a také o jednom milostném trojúhelníku napsala současná česká autorka Jakuba Katalpa. Vypráví o vůli přežít cokoli – smrt rodičů, koncentrační tábor i zmrzačený vztah.

Román Zuzanin dech vyšel v nakladatelství Host v roce 2020. Třináctidílná rozhlasová četba na pokračování vznikla v roce 2021. V režii Dimitrije Dudíka text načetla herečka Andrea Elsnerová.

Spisovatelka Tereza Jandová alias Jakuba Katalpa

Jakuba Katalpa debutovala v roce 2000 ještě pod vlastním jménem Tereza Jandová útlou knížkou povídek s názvem Krásné bolesti. Následovala novela Je hlína k snědku? a romány Hořké moře, Němci a Doupě.

Za román Němci získala v roce 2013 cenu Česká kniha a Cenu Josefa Škvoreckého. Němci vyšli (i díky ceně Česká kniha) v německém, slovinském, bulharském a makedonském překladu. Román Zuzanin dech vydalo nakladatelství Host v roce 2021.

Jakuba Katalpa se narodila v roce 1979 v Plzni. Vystudovala bohemistiku, mediální studia a psychologii. S manželem Janem Koubkem a malou dcerkou žije na venkově v západních Čechách.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.