Jan Horníček: Čarostřelec. Historická detektivka severského střihu ze zasněžených Jizerských hor

Bývalý jezuita Vilém a svérázný doktor Šulc pátrají po okolnostech podivné svatokrádeže. Postupně v jejich okolí přibývá krvavých vražd a oba se nakonec dostávají mezi pytláky a pašeráky, jimž vládne pověstný čarostřelec Tapper.

Román Jana Horníčka Čarostřelec vyhrál v roce 2020 Literární cenu Knižního klubu. Odborná porota ho vybrala mezi téměř devíti desítkami zaslaných prací. Ve stejném roce vzniklo i rozhlasové zpracování, text čte herec Martin Pechlát.

Čte: Martin Pechlát
Připravil: Tomáš Vlček
Napsal: Jan Horníček
Dramaturgie: Marina Feltlová
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v roce 2020

Jan Horníček se narodil v roce 1989 v Rychnově nad Kněžnou. Vystudoval matematické inženýrství a vyučoval na strojní fakultě VUT v Brně. Dnes učí matematiku na střední škole v Hradci Králové. Historická detektivka Čarostřelec je jeho knižním debutem.

Jan Horníček věděl, že chce psát knihy, které se budou dobře číst a dobře prodávat. Vsadil tedy na detektivku severského střihu. Její děj situoval na drsný český sever do února roku 1789, kdy pod nohama křupe zmrzlý sníh a zločinů přibývá.

Děj románu Čarostřelec se odehrává v Jizerských horách. Autor se do nich prý zamiloval v roce 2015 při jednom letním zážitkovém kurzu. Od té doby tam pravidelně jezdí. Seznámil se s tamními pověstmi a legendami, s lidmi, kteří tam desítky let žijí, a poznal také krásnou a místy ještě stále drsnou přírodu, kde člověk za celý den nepotká živáčka. První odstavec románu napsal ve vlaku, když se vracel z Jizerských hor zpátky domů.

Do soutěže o Literární cenu Knižního klubu se Jan Horníček hlásil už dříve, uspěl teprve napotřetí.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.