Jan Koubek: Zahrada, pole, sad. Příběh o pěstování ovoce a zeleniny a o kolektivní vině

20. srpen 2023

Příběh se odehrává na konci druhé světové války a těsně po ní v česko-německém pohraničí. S povídkou Zahrada, pole, sad se autor stal v roce 2007 vítězem soutěže Povídka roku, kterou tehdy organizovaly Literární noviny a server Aktualne.cz.

Čte: Bronislav Kotiš
Připravila: Petra Hynčíková
Napsal: Jan Koubek
Dramaturgie: Dominik Mačas
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: v plzeňském rozhlasovém studiu v roce 2009

Vypravěč je prosťáček, který nevychodil ani obecnou školu, do války nenarukoval, jako jeden z mála dospělých mužů zůstal doma a stará se o svoji zahradu a sad. Neškodný blázen, myslí si o něm okolí. Přesto po válce nemůže v práci na své zahradě pokračovat.

Jan Koubek (1977) je původním povoláním zeměměřič. Po absolvování průmyslové školy se geodézií i nějaký čas živil. Poté vystudoval jazykovou a literární kulturu na Univerzitě Hradec Králové a kulturní antropologii Předního východu na Západočeské univerzitě v Plzni. Psát zkoušel už na střední škole, kde ho ze všech předmětů nejvíce bavily ty humanitní jako je čeština, němčina nebo dějepis. Debutoval v roce 2012 knihou Matky (vydalo nakladatelství ODEON), kterou tvoří příběhy několika žen, jež vypráví starý muž pracující celý život na vrátnici jedné nemocnice. Jan Koubek je manželem spisovatelky Jakuby Katalpy, společně s dcerou žijí v malé vsi na Plzeňsku.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio