Jan Kubáček: Strategie Andreje Babiše pro příští měsíce? Protahovat, protahovat, protahovat

9. prosinec 2019

Pro Andreje Babiše byl začátek adventu nebývale horký. Politolog Kubáček podobný scénář očekával. Je před námi ještě minimálně půl roku tuhého pozičního boje, myslí si.

Premiér Andrej Babiš od minulého týdne opět čelí stíhání kvůli dotacím pro farmu Čapí hnízdo. A podle názoru evropských auditorů je nadále ve střetu zájmů kvůli spojení vysoké vládní funkce a vazbám na firmu Agrofert. Premiér obvinění odmítá.

Podporu mu zatím vyjadřují koaliční ČSSD, KSČM a prezident. Opozice naopak volá po jeho odstoupení. Konkrétní částku, kterou bude muset Česko Evropské unii vracet, se dozvíme nejspíš koncem léta příštího roku, odhaduje Jan Kubáček

Finální verdikt se ale možná dozvíme až začátkem roku 2021. To v případě, že se ČR bude s EU soudit. „Vsadil bych se, že soudní pře nás čekat bude, protože Andreji Babišovi to nabízí setrvalou útočnou pozici, udržovat si téma v poloze emoce,“ říká politolog.

Babišovi se vyplatí hrát stále stejnou kartu

Andrej Babiš

„Zároveň je evropská soudní cesta pro něj zajímavá, protože v tu chvíli – a dělá to každý politik, nejen ti čeští – máte českou národní kartu versus evropskou soudní kartu neboli debatu, co může vykládat Evropská unie za evropské právo, a co český stát za národní právo.“

„Z hlediska politika a předvolební kampaně je ideální to táhnout co nejdéle a držet spor v pozici symboliky a emocí, tedy protahovat, protahovat, protahovat,“ myslí si Jan Kubáček.

„Babišovi už se mnohokrát potvrdilo, že dokud se vede spor o Andreje Babiše a jeho ‚vyzmizíkování‘ z politické scény – tak to interpretuje on a myslím, že to bude opět opakovat –, je to pro něj výhodné.“

Voliče nezajímá politikaření

Stejné téma paradoxně bude fungovat i v předvolebních tématech, se kterými přijde opozice. Z obou táborů tedy nejspíš budou zaznívat zcela opačné argumenty. Voliči jsou už ale z vleklých sporů na stále stejné téma unavení.

Jak odpůrci, tak příznivci Andreje Babiše by mnohem raději slyšeli názory politiků na konkrétní témata, která je pálí. Ostatní problémy, ač jsou to z politického hlediska velmi závažné věci, opozice utopila v neustálé, ale současně bezzubé kritice.

Další témata rozhovoru: česká politika jako fotbalové derby; přestřelka mezi TOP 09 a Piráty; souboj nové předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové s Miroslavem Kalouskem; role justice v politických kauzách.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.