Jan Pavel II. bude blahořečen 1. května

14. leden 2011

Papež Jan Pavel II. bude blahořečen prvního května letošního roku. V římském chrámu svatého Petra se už pracuje na restauraci oltáře, pod kterým budou ostatky blahoslaveného papeže uloženy. Podle všeho se tak dá brzy očekávat také jeho svatořečení, jehož předstupněm blahořečení je.

Papež Benedikt XVI. uznal zvláštním dekretem zázrak na přímluvu Jana Pavla II. a jeho předchůdce tak bude blahořečen 1. května tohoto roku. Díky výjimce schválené Benediktem XVI. byl proces beatifikace mimořádně urychlen a polský papež bude blahořečen pouze 6 let po smrti. jan Pavel II. údajně uzdravil francouzskou řádovou sestru, která trpěla Parkinsonovou nemocí.

Ostatky blahoslaveného Jana Pavla II. budou přemístěny z podzemních prostor do chrámu sv. Petra. Budou uloženy pod oltářem kaple sv. Sebastiána, v pravé postranní lodi mezi kaplí s Michelangelovou Pietou a kaplí Nejsvětější svátosti.

V kapli se už provádějí nutné úpravy a restauruje se oltářní mozaika.

"Podle tradic, které přetrvávají již celá staletí, je nejprve nutné ocenit lidské a morální kvality člověka, který má být blahořečen. Pak samozřejmě i ty, které se týkají jeho duchovního života. K tomu ještě patří to, že na jeho přímluvu dojde k nějakému zázraku. K tomu se dnes vyjadřují například lékaři," říká odborník na církevní dějiny Jaroslav Šebek.

Podle něj ale nebude Jan Pavel II. výjimkou, co se týče rychlosti blahořečení nebo svatořečení po své smrti. Velice záhy po své smrti v roce 1997 byla svatořečena například Matka Tereza, v roce 2003.

Spustit audio