Jan Štifter: Pět příběhů z prvorepublikových, válečných, poválečných i současných jižních Čech

25. červen 2021

Pětice povídek českobudějovického spisovatele a novináře Jana Štiftera z jeho knihy Světlo z Pauliny. V podání Pavla Oubrama a Daniely Bambasové poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkují: Pavel Oubram, Daniela Bambasová
Připravila: Martina Toušková
Zvukový mistr: Michal Kolář
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu v letech 2019–2020

Povídkový soubor Světlo z Pauliny vyšel v nakladatelství Vyšehrad na jaře loňského roku. Některé z textů už ale v té době měly svoji rozhlasovou podobu. Jan Štifter totiž v roce 2019 využil nabídky českobudějovického rozhlasového studia a začal pro něj psát povídky, formát, kterému se jako spisovatel zatím nevěnoval a který ho ani jako čtenáře prý nikdy příliš nelákal. S první povídkou nazvanou Mešuge ale přišla změna. Autor dvou novel a jednoho románu zjistil, že ho psaní tohoto typu textů začalo bavit.

Jan Štifter je jihočeský patriot, jeho rodina pochází z nejjižnější části jižních Čech. A jihočeský prostor se objevuje ve všech jeho povídkách. Jak prozradil kdysi v jednom z rozhovorů, nechce, aby se jeho příběhy odehrávaly na nějakém blíže neurčeném a nespecifikovaném místě, naopak, musí to být místo, které existuje nebo alespoň existovalo, musí mít v příběhu svoji roli.

Čtěte také

A tak jsme v povídce Mešuge pozváni do jednoho z českobudějovických domů, kde až do druhé světové války žije obyčejná židovská rodina, kterou vystřídá rodina německá, a tu po roce 1945 zase česká. Zpráva o nás třech je příběhem vánočním, ale především příběhem o velké touze po dítěti, kde se objeví zmínka o jihočeském básníkovi Josefu Bartuškovi a jeho verších z Vitorazska. Kluk za plotem je vyprávěním o tom, jak odchází dětství. Hlavní hrdina se s ním loučí u Malše v Českých Budějovicích. V „Budějcích“ se odehrává i příběh Žluté šaty z plakátu. Mladí manželé sedí ve svém novém bytě, prohlížejí si historický plakát s reklamou na Singerovy šicí stroje a přemýšlejí, co je to asi za dívku, která na něm pózuje. Povídka Světlo z Pauliny nás zavede do Novohradských hor, do česko-německého pohraničí, kam se desítky let po odsunu vrací jedna z jeho tehdejších obyvatelek.

Českobudějovický novinář a spisovatel Jan Štifter

Jan Štifter se narodil v roce 1984 v Českých Budějovicích. Vystudoval Kulturní dějiny na Univerzitě Pardubice. Jako novinář působil v MF Dnes nebo v Lidových novinách, v roce 2013 založil první jihočeský lifestylový magazín Barbar! Dnes sedmatřicetiletý autor debutoval v roce 2014 novelou Kathy. Je to příběh o jeho babičce, která se provdala za šumavského Němce, a ačkoli své vlasti nikdy ničím osobně neublížila, přece jí po válce udělali úředníci ze života peklo. O dva roky později vydal Jan Štifter novelu s názvem Café Groll, vyprávění o mladém lékaři, který dostal v prvorepublikových Českých Budějovicích na starost dohled nad lehkými dívkami. Po dvou novelách následoval román Sběratel sněhu. V jeden příběh se v něm protne několik osudů, i v téhle knize je zachycen odsun Němců a poválečná léta v Českých Budějovicích. Za Sběratele sněhu získal autor v roce 2019 Cenu čtenářů České knihy. Momentálně Jan Štifter dokončuje román, který by měl pod názvem Paví hody vyjít příští rok v nakladatelství Vyšehrad. Inspirací pro jeho napsání mu byl životní příběh jeho pradědečka, jemuž se říkalo Tarzan, protože se kdysi vsadil, že v cirkuse přepere medvěda.

Spustit audio

Související