Jarmila Novotná - Metropolitan Opera Star

2. říjen 2007

Radotínští (a nejen oni) se mohou těšit z výstavy fotografií, kterou při příležitosti 100. výročí narození Jarmily Novotné, slavné operní a koncertní pěvkyně, uspořádala společnost MAKS Praha společně s Městskou částí Radotín. Návštěvníci si tu mohou prohlédnout na 130 fotografií z jejího života i hudební a filmové tvorby. Díky digitálním technologiím se podařilo rekonstruovat zubem času poškozené originály a ukázat tak umělkyni v celé své kráse.

Někdejší hvězda Metropolitní opery v New Yorku se narodila na pražských Vinohradech. Její otec pak zakoupil rodinný domek v Radotíně, kde prožila se svými rodiči a sestrou velkou část mládí. Byla velmi talentovaná, mj. hrála i v několika filmech. Prezident Masaryk si záhy všimnul jejího nadání a krásy a pomohl jí v začátcích kariéry.

Později Jarmila Novotná těžce nesla násilné rozbití demokratického Československa. Aktivně se zapojila do boje proti fašismu a s nadějemi čekala na konec světové války. Komunistický režim však její očekávání zhatil. Po zabavení rodinného majetku se jejím novým domovem staly Spojené státy. Přes všechna příkoří však nikdy nepřestala milovat svoji zemi. Chtěla se sem vracet, ale nebyla komunisty vítána. Plného zadostiučinění se Jarmile Novotné dostalo až po roce 1989. Na sklonku svého života se již do své milované vlasti a právě do Radotína za svými příbuznými vracela pravidelně a byla zde srdečně vítána.

00605991.jpeg

Výstava je otevřena do 7. října v radotínském Kulturním středisku denně od 10 do 18 hodin.

Spustit audio